Annons
Växjö

Arbetsförmedlingen varslar: ”Det är väldigt tufft”

Arbetsförmedlingen har bestämt att ta bort en funktion vilket innebär att myndigheten nu går ut med ett varsel där 18 anställda berörs i Kronoberg och Blekinge.
– Vi har en tight budgetsituation i hela landet på arbetsförmedlingen, säger Peter Andersson, enhetschef på Arbetsförmedlingen för Kronoberg och Blekinge.
Växjö • Publicerad 1 juni 2023
18 anställda på Arbetsförmedlingen i Kronoberg och Blekinge riskerar att bli av med jobbet.
18 anställda på Arbetsförmedlingen i Kronoberg och Blekinge riskerar att bli av med jobbet.Foto: Jan Bärtås

Arbetsförmedlingen har nationellt beslutat om att varsla ett stort antal medarbetare. Anledningen är att de bestämt sig för att ta bort samtliga beslutshandläggare och det innebär att personalgruppen som jobbar inom denna roll kommer varslas.

I Kronoberg och Blekinge, som är en gemensam sektion inom Arbetsförmedlingen, berörs 18 anställda av varslet. Mer än hälften av denna personal sitter i Kronobergs län.

Annons

– Nu är processen att vi jobbar med omplaceringsutredningar, och finns inte det är nästa steg att man går till uppsägning. Ingen är i dagsläget uppsagd, säger Peter Andersson som är enhetschef för Kronoberg och Blekinge.

Peter Andersson säger att de som arbetat som beslutshandläggare gjort ett bra jobb.
Peter Andersson säger att de som arbetat som beslutshandläggare gjort ett bra jobb.Foto: Arkivbild

Befattningen beslutshandläggare infördes under pandemin 2020 för att lätta på det hårda trycket på myndigheten. De som arbetar inom rollen har främst riktat in sig på privata aktörer som jobbar på marknaden. Arbetet kommer dock fortsätta med privata aktörer.

– Med tanke på den tighta budgetsituationen på arbetsförmedlingen innebär detta att det inte finns jättestora möjligheter till lediga tjänster på myndigheten just nu. Vi har en ansträngd ekonomisk situation, säger Peter Andersson.

Hur har reaktionerna varit?

– Det är självklart att det är väldigt tufft. Man har gjort ett väldigt bra jobb och kommit in i arbetet på ett bra sätt. Om det går till uppsägningar finns väldigt goda möjligheter på arbetsmarknaden. Vi har en väldigt låg arbetslöshet.

Kan det bli fler som får gå?

– Det vet man inte på förhand, men i dag finns det inga indikationer på några ytterligare varsel.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons