Annons

Arkitekterna Eldina och Anna förverkligar människors visioner

Att kunna förverkliga människors visioner. Det är tjusningen med arkitektyrket menar Anna Lindahl och Eldina Kovačić som jobbar med allt från villor och företagskontor till tandvårdscentraler och flerbostadshus.
– Allra roligast är projekt där platsen har en tydlig karaktär och man får fria tyglar.
Växjö • Publicerad 20 september 2023
Tjusningen med arkitektyrket är att få förverkliga människors visioner, säger Eldina Kovačić och Anna Lindahl.
Tjusningen med arkitektyrket är att få förverkliga människors visioner, säger Eldina Kovačić och Anna Lindahl.Foto: David Färdigh

Inflation, stigande räntor och en allmän konjunkturutmattning rapporteras medföra en inbromsning i byggandet i Sverige, men på Anna Lindahl Arkitektur i Växjö strömmar uppdragen in i jämn takt.

– Det var en period förra senhösten som det plötsligt blev tyst i telefonen. Men det varade bara i en eller två månader. Sedan återkom beställningarna som vanligt igen.

Annons

De flesta uppdragsgivare tycks ha fortsatt ekonomiska möjligheter och vill driva igenom sina byggprojekt. Men man får samtidigt vara ödmjuk och beredd på att vad som helst kan hända i rådande konjunkturläge, konstaterar Anna. En annan positiv faktor är själva staden Växjö.

– Det är en expansiv stad och kommun. Här byggs mycket, så det är en tacksam plats att vara arkitekt på.

Vad har ni på gång under hösten?

– Framför allt många villor i Växjö med omnejd. Vi har också flera kontorsanpassningar där företagen gör om och anpassar sina lokaler till nya förutsättningar utan omfattande ombyggnationer. Det går att åstadkomma mycket med rätt små medel. Då jobbar man mer hållbart och kommer man bort från slit och släng-tänket.

Anna har cirka 20 års erfarenhet i arkitektyrket. Tidigare har hon varit anställd eller drivit arkitektbyrå tillsammans med andra. 2019 bestämde hon sig dock för att starta en arkitektfirma under eget namn.

– Jag älskar mitt arbete och yrkesliv och fritid överlappar ofta varandra. Det är så jag vill ha det. Med eget företag får man möjligheten att styra helt själv och kunna vara flexibel i alla lägen.

Full fart på arkitektkontoret. Växjö är en fortsatt expansiv stad och vi märker inte av någon direkt minskning av beställningar, säger Anna Lindahl på Anna Lindahls Arkitektur, här tillsammans med kollegan Eldina Kovačić.
Full fart på arkitektkontoret. Växjö är en fortsatt expansiv stad och vi märker inte av någon direkt minskning av beställningar, säger Anna Lindahl på Anna Lindahls Arkitektur, här tillsammans med kollegan Eldina Kovačić.Foto: David Färdigh

2021 anställde hon Eldina Eldina Kovačić, arkitekt från Bosnien som flyttade till Sverige och Växjö 2019.

– Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag är bra på planlösningar och Eldina har god blick för lite mer komplexa former. Att vi är två gör dessutom att vi kan fördela uppdragen samtidigt som det alltid är bra med några extra ögon på projekten.

Vad är tjusningen med arkitektyrket?

– Möjligheten att få förverkliga människors visioner. Varje projekt är unikt med sina speciella förutsättningar och begränsningar det blir som pusselbitar som ska formas till en fungerande helhet. Mycket handlar om problemlösning. Allra roligast är projekt där platsen har en tydlig karaktär och man får fria tyglar.

Annons

Anna betonar också att arkitektyrket täcker in flera olika samhällsaspekter.

– Allt från estetik och kultur till funktionalitet, miljö, hållbarhet och sociala frågor.

Just bredden är också utmärkande för Anna Lindahls Arkitektur. Uppdragen varierar från mindre strandbryggor till stora flerfamiljshus med uppemot 25 lägenheter.

– Tandvårdscentraler har dessutom av någon anledning blivit något av min specialitet. Jag haft många sådana uppdrag. Något som sticker ut i höst är att vi ska rita en helt ny ICA-butik.

Har ni några drömprojekt?

– Nej, konstigt nog inte. Det beror kanske på att vi är så uppfyllda av våra befintliga uppdrag. Vi tycker alla beställningar är roliga, menar Anna.

Men när Eldina funderat en stund så kommer hon på ett drömprojekt.

– Någon gång i framtiden skulle det vara kul att rita en flygplats.

Fakta

Anna Lindahl Arkitektur

Grundades: 2019.

Ägare: Anna Lindahl.

Anställd: Eldina Kovačić.

Finns: Kontor i Staglabergets Salonger på Öster i Växjö.

Verksamhet: Ritar allt från Attefallshus och pooler till villor, flerfamiljshus och företagslokaler.

Geografiskt upptagningsområde: Främst Växjö med omnejd men vi har också beställningar på västkusten, i Skåne och på Öland.

På gång i höst: Mycket villor men också kontorsanpassningar och en helt ny ICA-butik.

Mest speciella uppdraget: Vi har ritat ombyggnationer av gamla hus med stora kulturhistoriska värden, bland annat på Öland. Då jobbar vi i nära samarbete med byggnadsantikvarier, vilket är spännande. Vi har också ett pågående husprojekt i Växjö där de extrema höjdskillnaderna och den känsliga platsen innebär en intressant utmaning.

Att lämna avtryck: Våra jobb är bestående. Byggnaderna ska ju stå kvar i generationer. Då måste man fundera över vad som fungerar över tid och som inte är beroende av trender. Det innebär en viss press men är framför allt väldigt inspirerande.

Annas exempel på bra ny arkitektur i Växjö: Jag gillar exempelvis de nya bostadshusen längs Södra Järnvägsgatan. Det är en bra balans. Där finns många olika arkitekturstilar och en mix av uttryck som ändå utgör en fungerande helhet. Det är trivsamt att gå i de kvarteren, vilket alltid är ett bra betyg på arkitekturen.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons