Annons
Växjö

Arvingar lyckades lösa tvist om kvinnas testamente

Kort före sin död skrev kvinnan ett nödtestamente där hon lämnade över alla sina tillgångar till sin sambo.
Nu har två släkter i Växjö funnit en lösning i tvisten kring kvinnans arv.
Växjö • Publicerad 18 december 2023
Genrebild.
Genrebild.

Två släkter i Växjötrakten har nu hittat en lösning i en arvstvist.

Det var år 2021 om en kvinna avled efter en tids sjukdom. Efter dödsfallet hittades ett handskrivet dokument som hon hade upprättat ett par dagar före sin död. I handlingen stod att kvinnan ”överlåter alla sina tillgångar till sin sambo”. Sambon avled senare samma år.

Annons

Kvinnans arvingar valde efter att dokumentet hade hittats att vända sig till Växjö tingsrätt med en stämningsansökan gällande klander av testamente. Enligt arvingarna borde handlingen inte gälla som ett testamente och inte heller ett nödtestamente.

Et nödtestamente är ett provisoriskt testamente som endast gäller under en begränsad tid.

Dödsboet efter sambon bestred stämningen och var av åsikten att dokumentet utgjorde ett giltigt nödtestamente.

Innan ärendet nådde domstolen lyckades de två släkterna dock nå en förlikning i arvstvisten, som nu har godkänts genom en dom.

Förlikningen innebär att kvinnans arvingar och sambons dödsbo ska dela upp parets tillgångar på ett rättvist sätt. Tillgångarna gäller bland annat en bostadsrätt och en fritidshusfastighet vid Helgasjön.

”Genom denna förlikning är parternas samtliga mellanhavanden fullt och slutligt reglerade och ingendera parten har några anspråk mot den andra parten”, står det i förlikningsavtalet.

Fakta

Nödtestamente

• Nödtestamente är ett provisoriskt testamente som under vissa förutsättningar gäller under en begränsad tid.

•Om testamentsgivaren lider av en sjukdom, eller någon annan sorts nödsituation gör det omöjligt att upprätta ett testamente, kan ett nödtestamente upprättas (men bara då). Det kan ske antingen genom att testamentsgivaren inför två vittnen muntligen beskriver sin vilja eller genom att testamentsgivaren för hand skriver ned sin vilja och själv undertecknar dokumentet.

• Ett nödtestamente är bara giltigt till dess att tre månader förflutit från den tidpunkt då testamentsgivaren kunnat upprätta ett vanligt testamente.

Källa: Lagen.nu

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons