Annons
Växjö

Åskar Lilja gjorde 40 tavlor på 40 timmar

Växjökonstnären Åskar Lilja gillar att utmana sig själv. Den här gången var utgångspunkten att göra 40 tavlor på 40 timmar. När flickvännen gjorde slut blev det dock sömnlösa nätter och malande tankar.
– Utställningen heter därför 40 tavlor, 40 timmar och 40 000 tankar.
Växjö • Publicerad 12 oktober 2022
40 tavlor, 40 timmar och 40 000 tankar, så heter Åskar Liljas utställning på Palladium som invigs nu på torsdag.
40 tavlor, 40 timmar och 40 000 tankar, så heter Åskar Liljas utställning på Palladium som invigs nu på torsdag.Foto: David Färdigh

Nu på torsdag kväll inviger Åskar sin nya utställning på Palladium. Den består av 40 tavlor, var och en med sitt eget uttryck men samtidigt med en gemensam nämnare.

– Det är 40 olika ansikten eller figurer. Flera av dem saknar ögon eller har tomma och apatiska blickar. Det beror på att flickvännen gjorde slut under experimentet, något som påverkade hela arbetet och präglar målningarna.

Annons

Experimentet som nämns handlar om Åskars utgångspunkt med utställningen – att måla 40 målningar på 40 timmar, det vill säga motsvarande en arbetsvecka.

– Jag gillar att utmana mig själv. Tidigare har jag till exempel provat på att måla med fel hand och på tid. Den här gången hade jag en idé om att inordna mitt skapande som en arbetsvecka, där jag målade åtta till fem med inlagda luncher och fika på schemat. Utgångspunkten var att göra 40 verk på 40 timmar.

Hur var det att prova den typen av arbetsrutiner?

– Som konstnär brukar man jobba under friare och mer kaotiska former. Att börja måla klockan åtta på morgonen oavsett inspiration och utan att ha någon idé förberedd i förväg var en helt ny situation. Ovant men häftigt.

Trots en kapsejsad relation med ett inre kaos lyckades Åskar fullfölja experimentet. Resultatet är utställningen 40 tavlor, 40 timmar och 40 000 tankar. Utställningen pågår till och med den 22 oktober.

– Nu inför vernissagen på torsdag kväll så återstår det övertidsarbete som inte ingick i 40-timmarsveckan, bland annat att hänga upp tavlorna, göra reklam och prata med media.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons