Växjö

Åsnens nationalpark fyller fem år – så firas det

Åsnens nationalpark fyller fem år, vilket firas nu på lördag med bland annat brygginvigning, tipsrunda, njutarbingo och lokalproducerad must. Naturförvaltaren Alexandra Nielsen tipsar också om guidningarna till sjöss.
– Det är just till sjöss som jag tycker nationalparken upplevs som allra bäst.
Kronoberg • Publicerad 25 maj 2023 • Uppdaterad 25 maj 2023
På lördag firas Åsnens nationalparks femårsjubileum. Det blir en fullspäckad aktivitetsdag med bland annat brygginvigning, tipspromenader, njutarbingo och naturguidningar, säger Alexandra Nielsen, naturförvaltare på länsstyrelsen Kronoberg.
På lördag firas Åsnens nationalparks femårsjubileum. Det blir en fullspäckad aktivitetsdag med bland annat brygginvigning, tipspromenader, njutarbingo och naturguidningar, säger Alexandra Nielsen, naturförvaltare på länsstyrelsen Kronoberg.Foto: Montage/Smålandsposten

Den 25 maj 2018 invigde kronprinsessan Victoria Åsnens nationalpark, som då blev den 30:e nationalparken i Sverige. Sedan dess har besökarna strömmat till för att uppleva den unika insjöskärgården med dess rika flora och fauna.

– Pandemin påverkade besöksflödena. Vi hade räknat med besökstoppar på sommaren men under 2020 och 2021 så blev det mer jämnt fördelat under året. Men nu när de utländska turisterna återvänt så är det åter flest besökare under juli och augusti, berättar Alexandra.

2022 beräknas att Åsnens nationalpark hade cirka 150 000 besökare.

– Under högsäsongen juli-augusti var 75 procent av dessa tyskar.

De flesta besökarna upplever nationalparken från land men Alexandra hoppas att fler tar sig ut på sjön, exempelvis med kanot eller båt.

– Större delen av nationalparken består av vatten och det är insjölandskapet med skärgården som gör Åsnen unikt. Allra bäst upplevs därför nationalparken från sjön. Man får ett helt annat perspektiv.

Ett bra tillfälle att upptäcka och återuppleva Åsnens nationalpark finns på lördag, då länsstyrelsen tillsammans med flera samarbetspartners firar nationalparkens femårsjubileum med en fullspäckad aktivitetsdag.

– Bland annat inviger vi den nya bryggan på Sundet vid Åkavik. Besökarna kan också gå tipspromenad, delta i njutarbingo och hänga med på någon av de guidade turerna.

Dessutom blir det kulinariska inslag.

– Man kan till exempel provsmaka lokalproducerad must och lära sig hur man gör pinnbröd.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.