Annons
Växjö

Atea lånar över en halv miljard – satsar i Växjö

Ateakoncernen lånar 50 miljoner euro, vilket motsvarar omkring 570 miljoner svenska kronor, från Europeiska investeringsbanken, EIB. Pengarna ska investeras i satsningar i Norden och Baltikum, bland annat i Växjö.
Växjö • Publicerad 29 april 2023
Logistikcentret i Växjö är en av de största investeringarna som Ateakoncernen har gjort.
Logistikcentret i Växjö är en av de största investeringarna som Ateakoncernen har gjort.Foto: MATILDA ELFGAARD

Atea lånar 50 miljoner euro för att uppgradera koncernens befintliga anläggningar och det handlar framför allt om att utöka kapaciteten i Ateas befintliga datacenter.

Koncernen ska också satsa vidare på sitt stora logistikcenter utanför Växjö, med förhoppningen om att öka effektiviteten och tjänsterna som erbjuds.

Annons

– Ateas uppdrag är att bygga framtiden med it och stödja den digitala omvandlingen hos våra kunder i Europa. Vi tror att IT, i kombination med kunskap och kreativitet, kan förbättra produktiviteten och levnadsstandarden i hela Europa, säger Ateas finanschef Robert Giori i ett pressmeddelande.

EIB:s vice ordförande Thomas Östros menar att den här typen av investeringar är av grundläggande betydelse för Europas datasäkerhet och suveränitet.

– Atea har en viktig roll i branschen, men också en vilja att fortsätta att förbättra och modernisera. Eftersom användningen av data kommer att fortsätta öka, kommer lagrings- och hanteringskapaciteten att behöva växa i samma takt, och vi är glada att stötta det ekonomiskt. Dessutom förväntar vi oss att investeringen kommer att ha en stark inverkan på lokal tillväxt, innovation och konkurrenskraft i Norden och Baltikum, säger Thomas Östros i en kommentar.

Ateas moderbolag grundades 1968 och har sedan dess vuxit kraftigt till över 7 500 anställda i 85 städer i Norden och Baltikum.

Ateas logistikcenter i Växjö stod klart 2019 och är på runt 27 000 kvadratmeter som ska utgöra en nordisk bas för it-återtag.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons