Annons
Växjö

”Att arbeta inom kosmetika kan jämföras med konstnärer - vi skapar både en målning”

Växjö • Publicerad 26 juli 2023
”Om du vill arbeta inom kosmetikaområdet måste du studera det här området och fördjupa dig i det. Att bara ha det som en hobby räcker inte för att lyckas.”
”Om du vill arbeta inom kosmetikaområdet måste du studera det här området och fördjupa dig i det. Att bara ha det som en hobby räcker inte för att lyckas.”Foto: Maha Nasser

Lina Manaa har arbetat inom skönhets- och frisöryrkena sedan barnsben då hon är duktig på att använda kosmetiska verktyg precis som en konstnär är bra på att använda ritverktyg. Det var det som fick henne att lyckas och fortsätta sitt yrke i Sverige vid en tidpunkt när vissa inte kunde hitta ett jobb eller fortsätta arbeta inom det område de älskar. Lina kom till Sverige 2013, på grund av kriget i sitt hemland Syrien. Hon tvingades att lämna och söka efter ett säkert hemland. Idag jobbar Lina på en egen skönhetssalong som hon startade för sju år sedan i Växjö. Hon planerar att bygga ut och öppna ett fullfjädrat skönhetscenter.

– Jag har arbetat inom kosmetologi sedan barndomen och jag älskar det. Allt som har med försköning att göra. Jag började arbeta med min äldre syster, som hade en skönhetssalong i Damaskus, som en hobby. Sedan gjorde jag det till mitt yrke. Efter det studerade och undervisade jag i kosmetologi. Jag arbetade också i Qatar i två år. Jag upptäckte vid den tiden att arbete inom kosmetika skiljer sig åt från land till land. Det är olika folk och kulturer med olika behov. Jag återvände efter det till Syrien, men tyvärr började kriget och förstörde allt. Jag hade aldrig tänkt på att lämna mitt land, men jag var tvungen att hitta ett säkert hem för mig och mina barn. Det är inte lätt att förlora allt och hitta sig själv på ett nytt ställe att behöva komma på fötter igen. Man börjar inte bara från noll utan från under noll, säger Lina Manaa till Mosaik.

Annons

Vilka svårigheter stötte du på när du kom till Sverige?

– Språket var det största hindret för mig.Det gjorde det svårt att börja arbeta direkt. Men jag övervann språkbarriären genom studier och arbete. Det är alltid svårt att arbeta och etablera företag i ett nytt samhälle. Även om man är proffs kan man inte börja direkt, det tar kraft och tid att lära sig språket, integrera sig och lära sig hur samhället fungerar. Men jag anser mig vara väldigt lyckligt lottad som kosmetolog, för det tog inte mycket tid för mig att starta eget företag. Det finns människor som det tog nästan fem år för att hitta ett jobb. Det finns också de som var tvungna att byta yrke för att kunna försörja sig.

Lina Manaa känner sig lyckligt lottad som kan arbeta inom kosmetologi.
Lina Manaa känner sig lyckligt lottad som kan arbeta inom kosmetologi.Foto: Maha Nasser

Trots dessa svårigheter gav Lina inte upp utan började jobba på flera skönhetssalonger i början och efter det öppnade hon en egen salong, ”Lilas Beatycenter Ab”, på Norra Esplanaden i Växjö.

– Innan jag började mitt jobb här i Sverige tog jag ett karriärbedömningsprov. Efter det började jag jobba och investerade i en egen skönhetssalong. Att jobba inom skönhet är något jag växte upp med och fortsätter att göra, så det är en stor del av mitt liv. Kosmetologarbete är lika kreativt som konstnärens verk, vi båda sysslar med penslar och färger. Skillnaden är att konstnären skapar en målning och jag skapar en levande tavla. När jag ser kundens glädje efter avslutat arbete så gör det mig väldigt glad, säger Lina Manaa.

Lyckades du snabbt integreras i det svenska samhället, eller tog det här mycket tid för dig?

– Mitt jobb hjälpte mig att integreras snabbt. Att hantera kunder gjorde det lätt för mig att lära mig språket, integrera mig och lära känna det svenska samhället. Många gånger träffar vi människor som är väldigt trevliga, de kommunicerar med oss på ett sätt som gör att vi känner att vi inte är främlingar i det här landet. Det finns också människor som är rädda för invandrare i allmänhet, som inte gillar att kommunicera med invandrare eller bygga relationer med dem. Det gör att en del som kommer till Sverige tror att de inte är välkomna här. De förstår inte att vissa svenskar har en rädsla för invandrare. Det är normalt på grund av vad media rapporterar. Så integration beror på personen själv. En person kan bo åratal i Sverige och inte kunna integreras i samhället. Och det finns de som har förmågan att integrera på rekordtid.

”Det är inte lätt att förlora allt och hitta sig själv på ett nytt ställe och behöva komma på fötter igen.”
”Det är inte lätt att förlora allt och hitta sig själv på ett nytt ställe och behöva komma på fötter igen.”Foto: Maha Nasser

Har du en expansionsplan?

– Vi erbjuder för närvarande skönhetstjänster för män och kvinnor. Såsom smink, hudvård, hårvård och hårleverans, massage och brudtillbehör. Men jag vill utöka och öppna ett fullfjädrat skönhetscenter som omfattar ännu fler avdelningar. Såsom laser, marockanskt bad, nagelvård och en filler- och botoxsektion med en specialist. Sen vill jag också sälja och hyra bröllopsklänningar. Jag har för närvarande två anställda och ifall salongen utökas kommer vi att anställa fler.

Rekommenderar du människor att börja arbeta inom kosmetologi om de inte har svårt att hitta jobb?

– För att arbeta inom kosmetologi krävs i Sverige utbildningar och jag råder personer som gillar att arbeta inom detta område göra det. Det finns många jobbmöjligheter inom detta område. Majoriteten gillar dock att fortsätta arbeta inom kosmetika som en hobby, och det räcker inte för att tillhandahålla tjänster av hög kvalitet. Du kan inte arbeta med en hobby ensam eftersom du har att göra med kunder. Du behöver utbildning, erfarenhet och kreativitet för att kunna tillfredsställa kunden och uppfylla dennes önskan. Dessutom, för att överleva i det nya samhället måste du känna till dina styrkor och försöka förstärka dem. Arbeta inom det område du älskar så att du kan utmärka dig.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons