Annons
Växjö

Åtta meter långa ljusskyltar får pryda Växjös nya 19-våningshus

Växjös nya signaturbyggnad Nivika center kommer att synas på långt håll. Nu har kommunen även sagt ja till fyra upplysta fasadskyltar högst upp på det 63 meter höga 19-våningshuset.
Växjö • Publicerad 26 augusti 2022

Här saknas innehåll

Förra våren togs första spadtaget för Växjös nya signaturbyggnad Nivika center – i anslutning till Fortnox Arena – på Arenastaden. Arbetet med det 63 meter höga 19-våningshuset pågår och det planeras stå färdigbyggt och inflyttningsklart våren 2023.

Det är det småländska fastighetsbolaget Nivika som står bakom jätteprojektet med GBJ Bygg som entreprenör och totalt ska huset ha 161 hyresrätter.

Annons

Nu har Nivika sökt och fått bygglov för fyra stycken fasadskyltar som ska pryda byggnadens toppvåning. Skyltarna med namnet Nivika center i vitt ska vara drygt åtta meter breda och upplysta med led-lampor invändigt.

Så här ska de ljussatta skyltarna på nya 19-våningshuset Nivika center se ut. Illustration från bygglovsansökan
Så här ska de ljussatta skyltarna på nya 19-våningshuset Nivika center se ut. Illustration från bygglovsansökan

”Då skyltarna placeras långt upp på en hög byggnad kommer de att synas från långt håll. Då är det viktigt att skyltningen har en tydlig anknytning till byggnaden och är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden på platsen och intresset av en god helhetsverkan”, skriver byggnadsnämnden i sitt beslut där man godkände bygglovet.

Enligt plan- och bygglagen krävs bygglov för skyltar som tar mer än en kvadratmeter yta i anspråk på byggnader. Vänsterpartiets ledamot var den enda som röstade emot bygglovet i nämnden.

Skylt-regler

• Om du ska sätta upp, flytta eller på annat sätt ändra en skylt eller en ljusanordning inom ett område som är detaljplanelagt måste du söka bygglov för detta, ett så kallat skyltlov. Det gäller både fristående skyltar och skyltar som ska placeras på en fasad.

• Lovplikten gäller även tillfälliga skyltar, flaggor, vepor, reklam på markiser samt skyltar målade direkt på byggnadsfasader.

Källa: Boverket

Illustration: Enter arkitektur
Illustration: Enter arkitektur
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons