Annons
Växjö

Avloppstaxan höjs i Växjö – tusenlappar dyrare för villaägare

Avloppstaxan kommer att höjas i Växjö från kommande årsskifte. Det har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att föreslå kommunfullmäktige.
Växjö • Publicerad 2 juli 2024
Foto: LENA GUNNARSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Förslaget, som nu alltså gått genom samhällsbyggnadsnämnden är att brukningsavgifterna höjs med i genomsnitt 22 procent. VA-kostnaden för den som bor i villa höjs med cirka 186 kronor i månaden. Det blir 2 232 kronor per år. I flerbostadshus blir ökningen cirka 73 kronor per månad per lägenhet enligt uträkningar från Växjö kommun.

– Jag har stor respekt för att höjningen påverkar Växjös invånare och verksamheter. Vi har kunnat hålla brukningsavgifterna på samma nivå i flera år, men nu behöver vi öka intäkterna för VA-verksamheten. Vi producerar stora mängder dricksvatten varje dag, med en hög leveranssäkerhet och väldigt få leveransavbrott och det vill vi fortsätta att göra, säger Otto Lindlöf (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Annons

De främsta orsakerna till höjningen är ökade kostnader inom verksamheten på grund av stigande energipriser, höga räntor, ökade kostnader för material och råvaror samt underhåll och ökad utbytestakt på ledningsnätet.

– För att säkra tillgången till rent vatten, möta framtidens krav och kunna ta hand om allt större mängder nederbörd behöver avgifterna i VA-taxan öka, säger Cheryl Jones Fur (MP), första vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Både ledningsnät och anläggningar har behov av underhåll och utbyggnad för att säkra framtida behov och krav. Idag står vi inför nya utmaningar och för att kunna växla upp utbytestakt av gamla ledningar så kommer också kostnaderna att öka, säger Johnny Werlöv (V), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

Invånarna i Växjö kommer att informeras på kommande fakturor.

– I samband med fastställt beslut kommer alla kunder att informeras om den nya taxan via sin faktura. Vill man läsa mer redan nu hänvisar vi till kommunens webbplats där vi samlat all information och svarar på de vanligaste frågorna, säger Malin Engström, VA-chef på Växjö kommun i ett pressmeddelande.

Moderaternas Lars-Göran Svensson yrkade på återremiss av förslaget i samhällsbyggnadsnämnden. De vill att man gör en grundligare genomlysning av besparingar och andra rationaliseringsmöjligheter innan man tar ett slutligt beslut.

– Vi har förståelse för att en höjning av VA-taxan kan vara aktuell, men vi måste se över ärendet noggrant för att se om något annat kan göras för att förhindra en så här stor ökning av taxan. Vi är i ett läge där avgift på avgift höjs för våra medborgare och vi behöver se över vilka besparingsmöjligheter som finns, innan vi fattar ett beslut som kommer slå hårt mot en redan ansträngd privatekonomi, säger Lars-Göran Svensson (M), gruppledare för partiet i samhällsbyggnadsnämnden.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons