Annons

Avlyssnade Ica-handlarnas bolag kan tvingas betala 29 miljoner – så drogs Växjöbo med i härvan

En rad Ica-handlare tjänade snabba pengar via misstänkt insiderinformation om Ica Gruppen AB. Handlarna riskerar fängelse och deras bolag kan tvingas betala 29,2 miljoner kronor.
Polisens telefonavlyssningar kan bli avgörande. En Växjöbo drogs med i härvan och en tidigare Ica-handlare i Växjö ska vittna.
Växjö • Publicerad 1 september 2023

”Satsat allt i Ica”. ”Har lite inside info där”, löd en Ica-anställds budskap till sin 25-årige kompis i Växjö och nu är båda insiderbrottsmisstänkta.

På tisdag inleds den mycket omfattande rättegången i Ica-härvan där merparten av de 18 åtalade personerna knyts till Ica-butiker i Småland och Blekinge. Det handlar mestadels om grova insiderbrott, men ingen Ica-handlare i Kronobergs län drogs med i insiderhärvan.

Annons

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt och ska pågå med tre förhandlingsdagar i veckan under två månader.

På tisdag inleds den omfattande rättegången i Ica-härvan där 18 personer misstänks för insiderbrottslighet. Vid polisens razzia den 22 mars förra året slog man bland annat till mot en 25-årig Växjöbo och under rättegången ska en tidigare Ica-handlare i Växjö vittna.Foto: Fredrik Persson

Bakgrunden är att Ica-handlarnas Förbund tillsammans med AMF Pension den 10 november 2021 lämnade ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande för att förvärva samtliga aktier i Ica Gruppen AB som handlades på Nasdaq Stockholm.

Ica-handlarnas Förbund var redan den största aktieägaren i Ica Gruppen med 54 procent av aktierna. Budet som erbjöds för resterande aktier var betydligt högre jämfört med den tidigare stängningskursen för bolagets aktie. Erbjudandet innebar att Ica Gruppen vid tillfället värderades till cirka 107,4 miljarder kronor.

Men redan i september hade enligt polisutredningen information om uppköpsplanerna börjat cirkulera bland Ica-handlare i framförallt Sydostregionen.

Polis och åklagare är övertygade om att flera handlares tunga köp i Ica Gruppen byggde på insiderinformation om de för allmänheten okända uppköpsplanerna.

Bland annat Avanza Bank och Swedbank slog senare larm om misstänkta insiderbrott efter att ha granskat handeln som skett i anslutning till att uppköpserbjudandet offentliggjordes.

Den misstänkta huvudläckan från Blekinge, som åtalats för grovt insiderbrott, hade i egenskap av sin position inom Ica bevisligen insiderinformation. Utredningen tyder på att han redan i september rådde andra att köpa Ica-aktier.

Någon vecka innan offentliggörandet skrev han i ett meddelande att det ”blev en läcka efter budbrevet”.

En 25-åring från Växjö som åtalats för insiderbrott gjorde en vinst på sina Ica-certifikat på 160 000 kronor. Hans koppling till Ica är bekantskapen med en anställd som åtalats för samma brott.

Här saknas innehåll

Växjöbon greps klockan halv sju under razzian den 22 mars förra året. Polisen beslagtog flera datorer och en telefon innan han fördes till polisstationen i Växjö för förhör.

Annons

Polisen har hittat flera meddelanden mellan Växjöbon och den Ica-anställde som sa sig ha ”lite inside info”.

– Det enda jag vet är att han fått höra ett rykte om att det skulle bli ett uppköp, är Växjöbons egna ord i förhör.

Växjöbon, som förnekar brott, hade vid polisens tillslag redan raderat konversationerna med kompisen. Men några konversationer hittades i stället i kompisens dator.

Minuterna efter att uppköpserbjudandet per aktie i Ica Gruppen offentliggjordes skickade kompisen, som är son till en Ica-handlare, ett meddelande till Växjöbons telefon som löd ”Högre än väntat!”.

Den åtalade Växjöbons kompis, som är Ica-anställd och son till en Ica-handlare, skickade ett glatt meddelande till Växjöbon efter att uppköpsplanerna som innebar aktievinster offentliggjorts.Foto: Ur Förundersökningen

Samma kväll skickade Växjöbons belåtne kompis även en bild på exklusiv Champagne med Ica Maxi-märkta champagneglas efter uppköpserbjudandet på Ica Gruppen AB.

När uppköpserbjudandet blev offentligt skickade Växjöbons kompis den här bilden eftersom det då var tillfälle att fira med exklusiv Champagne.Foto: Ur Förundersökningen

Flera Ica-handlare satsade mycket pengar och riskerar fängelsestraff för grovt insiderbrott. Det handlar även om stora summor pengar som kan gå förlorade då deras bolag sammanlagt krävs på 29,2 miljoner kronor.

Dessutom ska de 18 åtalade vid en fällande dom betala tillbaka 4,8 miljoner som de sammanlagt gjorde i vinst på Ica-aktierna såsom utbyte av brott.

Månaderna efter aktieaffärerna började polisen avlyssna flera personer med koppling till Ica. Telefonsamtalen är nu viktig bevisning för åklagaren under rättegången och visar oron flera handlare kände efter det inledande tillslaget.

Den utpekade huvudläckan greps själv dagen efter razzian och hade under mellanperioden flera telefonsamtal med en av de högsta juristerna inom Ica.

”Vi har faktiskt suttit och tittat på gamla rättsfall. Det ska ganska mycket till för att man ska åka fast”, uppgav juristen och tillade i ett annat av polisen avlyssnat samtal:

Annons

”Det kanske blir så att dom lägger ner förundersökningen när dom ser vad det är. För dom måste väl ha något mer. För jag har ju väldigt svårt och tro att dom under hösten har avlyssnat, för det kan dom ju inte göra”.

Avlyssning var precis vad polisen ägnade sig åt under det aktuella telefonsamtalet. Icas jurist nämnde också i samtalet timmarna efter polisrazzian att man kontaktat tingsrätten för att försöka se namnen på de misstänkta.

”För det blir ju offentlig om man har fått en offentlig försvarare. För vi ville se liksom dagens beslut, men då ville dom att vi skulle skicka in en skriftlig begäran om det. Så då blev det lite så här ”hm, är det lämpligt att vi gör det? Så då backade vi lite grann”.

Juristen konstaterade också i samtalet med den numera utpekade huvudläckan att det fanns en risk att polisen hämtade in honom också.

”Alltså då ska du ju svara på frågor, men bara svara på frågor och inte berätta mer. Det kan ju bli att man vill liksom hjälpa till och berätta mer”, löd rådet från Ica-juristen.

Dessutom ska flera inspelade mäklarsamtal när Ica-aktier handlas spelas upp under rättegången för att bevisa att de åtalade hade insiderinformation.

Deltagarlistan och agendan för ett Sydostmöte med handlare i Kosta i början av oktober 2021 ingår också i åklagarens bevisning. Under mötet skickade en av Ica-handlarna ett e-mejl som anses bevisa att han då fått insiderinformation.

En tidigare Ica-handlare i Växjö ska under rättegången vittna om bland annat ett veteranmöte, som främst bestod av gamla handlare och tjänstemän inom Ica Sydost, under hösten 2021 i Växjö. Allt för att bevisa vad som diskuterades där mot bakgrund av det senare budet på Ica Gruppen.

Vittnet har berättat för polisen att Icamänniskorna alltid är intresserade av hur det går för bolaget. Men frågan om Ica skulle köpas ut från börsen diskuterades över huvud taget inte.

– När pressmeddelandet om budet kom så blev jag glad. Jag tyckte inte att Ica ska vara på börsen, det är inte någon bra konstellation. Detta med kvartalsekonomi som handlare var inte bra, är Växjövittnets egna ord i polisförhör.

Annons

Nästa avsnitt:

Växjörevisor: Ica vinnare under pandemin – tog extra bolagsutdelningar för att inte skylta med vinsterna

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons