Annons
Växjö

Balkonger orsakar grannfejd i Växjö – minoritet får rätt i domstol

Växjö • Publicerad 6 mars 2022
Arkiv.
Arkiv.Foto: Privat

Bostadsrättsföreningen vill bygga balkonger för sammanlagt 22 lägenheter i Växjö. Men det vill inte alla bostadsrättsinnehavarna, vilket har lett till flera domstolsprocesser, skriver Smålandsposten.

Föreningens förslag om att bygga inglasade balkonger och uteplatser har stöttats av en majoritet av bostadsrättsinnehavarna och byggnadsnämnden i Växjö har sagt ja till ett bygglov.

Annons

Uteplatserna och balkongerna kommer att ligga på mark som inte får bebyggas, så kallad punktprickad mark, enligt den gällande detaljplanen.

Byggnadsnämnden har i sitt beslut ansett att det är en så liten avvikelse från detaljplanen att det går att acceptera. Det håller inte länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen med om.

De anser att byggnationen avviker så pass mycket från detaljplanens bestämmelser att byggnadsnämnden inte haft fog för att meddela bygglov enligt den gällande plan- och bygglagstiftningen. Man river därför upp det bygglov som Växjö kommunen gav föreningen.

I en annan, parallell process, har bostadsföreningen även fått underkänt av hyresnämnden. Det ligger nu för avgörande i Svea hovrätt efter att bostadsrättsföreningen överklagat hyresnämndens beslut.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons