Annons
Växjö

Barn fick hjärnskada efter förlossning – brast i personalens samarbete

Växjö • Publicerad 24 augusti 2023
Genrebild på en gravid kvinna.
Genrebild på en gravid kvinna.Foto: PETTER ARVIDSON

I samband med en förlossning på sjukhuset ska ett barn fått en hjärnskada. Händelsen inträffade någon gång under det senaste halvåret.

Vid genomgång konstaterades det att kejsarsnitt kunde genomförts tidigare om personalens teamarbete fungerat bättre.

Annons

– Det brast i en gemensam bild av läget, vad som skulle göras och i vilken takt. Man hade delvis olika bild av hur bråttom det var att göra vissa åtgärder, säger Region Kronobergs chefläkare Pär Lindgren.

Enligt Region Kronoberg utvecklas barnet positivt i nuläget och de kan inte göra någon bedömning på eventuella konsekvenser av skadan som barnet fått. En riskförlossning är beroende av ett välfungerande teamarbete för att reducera riskerna för skada.

– Barn utvecklas hela tiden, framförallt i tidig ålder och ibland kan en skada kompenseras och inte märkas när barnet blir äldre.

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan i samband med händelsen. Enligt regionen har kliniken sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder för att det inträffade inte ska kunna upprepas.

– Kliniken har jobbat med åtgärder och rutiner i säkert tio år nu utifrån de Lex Maria vi haft tidigare. Den här delen har varit inblandad tidigare, och inte bara på förlossningen, säger Pär Lindgren.

Är detta då ett steg tillbaka när en sådan här händelse inträffar?

– Sjukvården är en komplicerad verksamhet som bedrivs och är beroende av många individer som jobbar tillsammans. Vår målsättning är att vi ska agera så optimalt som möjligt. Helst varje gång. Men det finns ingen verksamhet någonstans i vår värld som alltid fungerar som man tänkt sig.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons