Annons
Växjö

Barn lämnades hemma av ambulans - hade blindtarmsinflammation

Växjö • Publicerad 24 mars 2023
Region Kronoberg, arkivbild.
Region Kronoberg, arkivbild.Foto: Elvedin Basic

Ett barn i region Kronoberg insjuknade i feber och kräksjuka som ungefär ett dygn kompletterades av buksmärtor. Då valde barnets föräldrar att tillkalla ambulans som anlände till hemmet strax efter midnatt. Efter undersökning så var den enda avvikelsen man fann var en snabb hjärtrytm. Beslutet togs att barnet kunde stanna hemma.

Dagen efter valde föräldrarna ändå att söka vård på akutmottagningen och väl där kunde det konstateras att barnet hade blindtarmsinflammation. Vid den efterföljande operationen sprack barnets blindtarm.

Annons

I ett pressmeddelande skriver regionen att den fördröjda diagnosen orsakade förlängt lidande och ökade risken för komplikationer till blindtarmsinflammationen.

Regionen har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria, vilket vårdgivare ska göra efter händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Man skriver även i pressmeddelandet att ambulansverksamheten ska se över sina rutiner för vilka patienter som kan lämnas hemma och vilka som ska föras till sjukhuset. Detta för att inget liknande ska inträffa igen.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons