GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn på länets förskolor hjälper insekter att få mat

Kronoberg • Publicerad 13 januari 2022
Ett exempel på hur en fjärilsrestaurang kan se ut. Foto: Refarm Linné
Ett exempel på hur en fjärilsrestaurang kan se ut. Foto: Refarm Linné

Barn på länets förskolor ska vara med och skapa fjärilsrestauranger, som ska hjälpa insekter att få mat. Projektet med fjärilsrestauranger är ett initiativ av organisationen Refarm Linné.

Det började med en asfaltsplätt som behövde lagas utanför Vuxenskolans lokaler på Smedjegatan. Men istället för att lägga ny asfalt byggdes en så kallad fjärilsrestaurang för att öka den biologiska mångfalden.

Nu vill Refarm Linné sprida idén till hela länets kommuner och engagera förskolorna. Länsstyrelsen i Kronoberg har bidragit med 130 000 kronor och föreningen KRAV ger också ekonomisk stöttning.

– Alla kommuner vill vara med och har uttryckt intresse att delta. Växjö kommun är först ut och där har vi 39 kontaktpersoner varav 13 rektorer på sammanlagt 18 förskolor, säger Gösta Skoglund, verksamhetsutvecklare vid Refarm Linné.

På den biologiska mångfaldens dag 22 maj är det tänkt att kommunerna ska inviga sina egna modeller av fjärilsrestauranger.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.