Annons

Bedragare lurar studenter på lägenheter

Växjö • Publicerad 31 juli 2023
Lotta Mauritzson, nationell samordnare mot bedrägerier på polisen.
Lotta Mauritzson, nationell samordnare mot bedrägerier på polisen.Foto: Polismyndigheten, Minna Ridderstolpe

Studenter är ofta i akut behov av boende. Det är någonting som bedragare i allt större utsträckning utnyttjar.

– Bedragare försöker många gånger att nå personer som är nya på marknaden och som inte riktigt vet hur det går till. Studenter är sådana, och det kommer nya varje år, säger Lotta Mauritzson, nationell samordnare mot bedrägerier på polisen till Smålandsposten.

Annons

Lotta Mauritzson berättar om tre huvudsakliga sätt som bedragarna går till väga på. De stressar antingen fram en förskottsbetalning innan studenten ens sett lägenheten. I vissa fall hålls en visning av lägenheten och sedan krävs den bostadssökande på en förskottsbetalning. Senare visar det sig att de som visade lägenheten själva har hyrt den. En förskottsbetalning kan handla om en summa på tre månadshyror.

Det sista sättet som Lotta Mauritzson tar som exempel involverar att man scannar en qr-kod.

– Vi ser också att de som ska hyra ut en lägenhet säger att de ska göra en kreditupplysning på dig och vill att du ska identifiera dig med en qr-kod som de skickar via digitala medier. Men det kommer inte att fungera och de säger att du måste scanna och logga in flera gånger. Men det som händer är att du släpper in bedragaren på ditt bankkort, säger Lotta Mauritzson och tillägger:

– En kreditupplysning går inte till så. Du behöver aldrig identifiera dig. Aldrig. Om någon behöver en kreditupplysning på dig så går man själv in på ett kreditupplysningsföretag och ber dem om det.

Lotta Mauritzson menar att pengarna går till kriminella nätverk och att bedrägerierna är en viktig inkomstkälla för gängen.

– Det kommer hela tiden nya personer som genomför brotten. De är ofta multikriminella och de inhemska bedragarna tillhör de kriminella gängen. Bedrägerierna är en viktig inkomstkälla för gängen, så de kan visa hur framgångsrika de är genom att köpa lyxvaror, säger hon.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons