Annons

Bergqvara Gård AB riskerar 150 000 i företagsbot

Aktiebolaget Bergqvara Gård riskerar 150 000 kronor i företagsbot för otillåten miljöverksamhet. Dessutom vill åklagaren att en kvarts miljon kronor förverkas från bolaget såsom utbyte av brott.
Växjö • Publicerad 14 oktober 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Per Sandeback

Åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väcker nu talan mot bolaget Bergqvara Gård AB som har sin jord- och skogsbruksverksamhet strax söder om Växjö.

Bolaget har enligt åklagaren begått miljöbrott i sin näringsverksamhet. Därför vill åklagaren att Växjö tingsrätt beslutar om 150 000 kronor i så kallad företagsbot och kräver att ytterligare en kvarts miljon kronor förverkas från bolaget såsom utbyte av brott.

Annons

Bakgrunden är att Länsstyrelsen i Kronobergs län vid inspektioner upptäckt att gården brutit mot de lagstadgade miljövillkoren vid två vattenkraftverk där för lite vatten misstänkts ha släppts förbi i fiskvägar och nedströmspassager.

”Företrädare för Bergqvara Gård har av oaktsamhet brutit mot grundläggande bestämmelse och villkor i tillståndet”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Vid den kommande rättegången ska Bergqvara Gårds företrädare Nils Posse höras om anklagelserna om otillåten miljöverksamhet.

Åklagaren har begärt vittnesförhör med två anställda vid länsstyrelsen som ska berätta om sina iakttagelser vid inspektionerna. Ett av vittnena ska även förklara uträkningen av kraftstationens elproduktion för att bevisa att tappning och avledning av vatten inte följt bestämmelserna i tillståndet. Dessutom handlar det om att styrka beloppet om förverkande av en kvarts miljon kronor.

Nils Posse har tidigare varit moderat kommunpolitiker i Växjö och han har bland annat varit kommunfullmäktiges ordförande.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons