Annons
Växjö

Beskedet: Centrumskolan blir kvar – får stärkt styrning

Centrumskolans vara eller icke vara har varit en omdiskuterad fråga. Men nu har sex partier enats om att skolan blir kvar – efter oppositionens krav.
Växjö • Publicerad 19 december 2023 • Uppdaterad 15 mars 2024
Centrumskolan i Växjö
Centrumskolan i VäxjöFoto: Arkivfoto

Det är styret bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som kommit överens med oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna om att skolan ska vara kvar men att det ska vara en förstärkt central styrning av skolan med fokus på att höja kunskapsresultaten.

– Jag är glad för att vi är många partier som vill ta ansvar och att det finns en bred politisk enighet för att Centrumskolan ska vara kvar. Nu är vi överens om en rad insatser för att fler elever ska nå målen. Skolan är det enskilt viktigaste för att bygga Växjö kommun mer jämlikt och ge barn och unga samma chanser att ta sig genom livet, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Annons

För läsåret 2022/2023 nådde endast 18 procent av eleverna i årskurs 6 på Centrumskolan målen och resultaten för nationella proven i årskurs 3 tyder på brister i kunskapsutvecklingen.

Partierna bakom förslaget är eniga om vikten av en skola på Arabyområdet. Enligt förslaget ska Centrumskolans resultat ha en positiv trend inom två år och inom fem år ska eleverna i årskurs 6 minst nå resultat i nivå med genomsnittet för skolor i Sverige med jämförbart socioekonomiskt index.

– Det är positivt att vi når en bred politisk enighet över blockgränserna och att styret ställer sig bakom våra tuffa krav. Alla elever har rätt att gå i en trygg skola med fokus på kunskap och tydliga förväntningar. Nämnden har nu ett viktigt uppdrag i att se till att förutsättningar ges för att vända utvecklingen på skolan, ett betyg i taget. Den starka huvudmannastyrningen tillsammans med våra krav är nödvändiga för att vända resultaten, säger Anton Olsson (M), oppositionsråd och 2:a vice ordförande i utbildningsnämnden.

I kraven från oppositionen ingick bland annat att se över skolstrukturen, ta emot extern hjälp, införa hembesök, stärka stödet från den centrala elevhälsan och att prioritera det svenska språket.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons