Annons
Växjö

Beskedet: Sammanslagningen blir inte av

Växjö • Publicerad 11 oktober 2023
Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Jonas Engman

I somras kom nyheten att Linnéuniversitetet kan komma att slås ihop med Blekinge tekniska högskola, BTH. De båda styrelserna ställde sig bakom ett förslag om att utreda förutsättningarna för ett samgående mellan lärosätena och om det blir verklighet skulle BTH bli en del av Linnéuniversitetet.

Men nu står det klart att det inte blir någon sammanslagning mellan lärosäten. Förra veckan meddelade Mats Viberg, rektor för Blekinge tekniska högskola, högskolestyrelsen att han inte är tillgänglig för omval och lämnar posten den 31 augusti 2024 då hans förordnande går ut. Med anledning av det beslutade styrelsen att inte inleda utredningsarbetet för att undersöka om en sammanslagning med Linnéuniversitetet är möjlig.

Annons

Skolorna har idag ett antal samarbeten inom olika områden, både inom utbildning och forskning. Tidigare har det lyfts fram att en sammanslagning skulle kunna knyta ihop Kalmar, Kronoberg och Blekinge till en starkare region och göra Linnéuniversitetet mer konkurrentkraftigt. Det har också nämnts att det skulle kunna ge en större synlighet, både nationellt och internationellt, att det finns goda förutsättningar att stärka både utbildning och forskning genom ökad samverkan och samordning samt att skulle kunna ge en bättre kompetensförsörjning och gynna arbetsmarknaden.

För 15 år sedan var det diskussioner om en liknande sammanslagning mellan högskolorna i Karlskrona, Kalmar och Växjö. De tre högskolorna ingick under åren 2006-2008 i ett samarbete under namnet Akademi Sydost och det gjordes förberedelser för ett sammangående men BTH tackade nej. Högskolorna i Växjö och Kalmar gick ihop och blev Linnéuniversitet 2010.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons