Annons
Växjö

Beställde tårgaspistoler och granater – avslöjades i Växjö

Växjö • Publicerad 28 januari 2024
Genrebild.
Genrebild.Foto: Tomas Löwemo

I oktober upptäckte Tullverket på Postnord i Växjö paket med bland annat tårgaspistoler, batong och granater. Nu har en man i 50-årsåldern, som har varit frihetsberövad sedan i höstas, åtalats för två fall av grov vapensmuggling, smuggling, smuggling av explosiv vara, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt brott mot vapenlagen.

Det rör sig om fem tårgaspistoler med magasin, expanderbar batong, två distraktionsgranater och tre rökgranater. I hemmet hittades 308 patroner av olika form. Granatinnehavet leder till ett separat åtal.

Annons

Den åtalade mannen, som i flera år var kommunpolitiker i Blekinge, nekar till brott och menar att alla vapen och ammunition som tagits i beslag är lagliga och inte kräver licens för att äga. Mannen har uppgett att han är en hobbyskytt av luftpistoler och airsoftvapen och att han därför tidigare importerat denna typ av vapen till Sverige från utländska försäljare. Han har även sålt kolsyrepistoler via bland annat Blocket.

Mannen har uppgett att han tidigare har importerat många lagliga vapen tidigare men att han inte beställt de paket som stoppades i Växjö. Han hävdar att han är i tvist med en annan personer och att det kan vara en möjlig förklaring till att beställningar gjorts i hans namn.

Mannen har haft flera mejlkonversationer med utländska vapenförsäljare och i augusti 2023 frågade han i ett mejl hur vapnen tar sig igenom den svenska tullen.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons