Annons
Växjö

Bidrar till att bibehålla det småländska landskapet - företaget prisas

Växjö • Publicerad 3 mars 2023
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Elvedin Basic

Växjö kommun har nu avslöjat vinnaren av 2022 års landskapsvårdspris. Det är ett pris som delas ut till någon som ”genom berömvärda insatser hävdat det svenska kulturlandskapet”.

I år är det företaget Jonatan Landskapsvård som är vinnare.

Annons

– Jonatan Landskapsvård driver arbetet med landskapsvård framåt, inte bara i Växjö kommun utan i hela Småland. Jag tycker det är väldigt bra att de på ett så fint sätt, för kunskap om landskapsvård vidare i samhället genom olika kurser, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Företaget utför en hel drös tjänster, bland annat hamling, lövtäkt, frihuggning av gamla träd och bygger trägärdesgårdar, vilket kommunen menar bidrar till att behålla det karaktäristiska småländska landskapet.

Jonatan Landskapsvård arrangerar även kurser i traditionella vävtekniker vilket bidrar till att föra gamla kunskaper och tekniker vidare.

– I Växjö kommun har företaget bland annat utfört frihuggning och lieslåtter i naturreservatet Hågeryd. Det är viktigt för att både vårda och bevara det öppna kulturlandskapet men också för naturmiljön och den biologiska mångfalden, säger Sofia Käll-Karlsson, kommunekolog i Växjö kommun.

Priset delas ut av kommunstyrelsens arbetsutskott och vinnaren får 20 000 kronor.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons