Annons

Bilförare fick epilepsianfall bakom ratten – orsakade dödsolycka

Mannen skulle till Rottne för att hämta ut ny epilepsimedicin. På vägen dit drabbades han av ett epilepsianfall och orsakade en frontalkrock, där en man i 75-årsåldern omkom. Nu döms han till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död.
Växjö/Rottne • Publicerad 23 december 2023
En man i 75-årsåldern omkom vid den svåra trafiklyckan på Rottnevägen i augusti 2020. Arkivfoto: Carl Carlert
En man i 75-årsåldern omkom vid den svåra trafiklyckan på Rottnevägen i augusti 2020. Arkivfoto: Carl Carlert

Den svåra trafikolyckan som nu har fått sitt rättsliga efterspel inträffade på Rottnevägen – i höjd med Stojbys badplats – i augusti 2020. En personbil som i hög hastighet färdades norrut körde in i en annan bil bakifrån. Den påkörda bilen slungades framåt, kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en skåpbil.

Alla tre förarna skadades och en man i 75-årsåldern, som körde bilen som blev påkörd bakifrån, avled till följd av sina skador.

Annons

Nu, tre och ett halvt år efter olyckan, döms en man i 35-årsåldern i Växjö tingsrätt för att ha orsakat dödsolyckan. Han körde bilen som krockade in i det framförvarande fordonet. Efter påkörningen fortsatte 35-åringens bil framåt i cirka en kilometer innan den körde av vägen, krockade mot ett träd och voltade ut i terrängen.

Polisutredningen visade att 35-åringen hade drabbats av ett epilepsianfall bakom ratten. Han var vid tillfället på väg till apoteket i Rottne för att hämta ut ny epilepsimedicin, eftersom den hade tagit slut föregående dag.

Enligt åklagaren hade 35-åringen agerat grovt oaktsamt när han körde bil trots att han inte hade tagit sin medicin den aktuella dagen, vilket ledde till förhöjd risk för att få ett anfall.

Tingsrätten håller med åklagaren om att 35-åringen ”har agerat så oaktsamt att han har gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik och vållande till annans död”. Rätten anser dock inte att han ska straffas för grov vårdslöshet i trafik, vilket åklagaren hade yrkat.

35-åringen är sedan tidigare ostraffad och han döms nu till villkorlig dom och 80 dagsböter, vilket i hans fall innebär 12 800 kronor.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons