Annons

Bilförare missade vägarbete – orsakade svår seriekrock på riksväg

Föraren missade att det uppstått en bilkö på riksväg 25 och orsakade en seriekrock med fyra bilar, där en man fick svåra skador.
Nu åtalas mannen – som uppgett att han höll på med vindrutetorkarna – för två trafikbrott.
Alvesta/Växjö • Publicerad 25 oktober 2023
Seriekrocken inträffade på riksväg 25 i höjd med Alvesta. Foto från polisens förundersökning

Trafikolyckan som nu har lett till åtal inträffade på riksväg 25 i höjd med Alvesta en tidig morgon i slutet av maj.

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut till olycksplatsen sedan man fått larm om en seriekrock med fyra inblandade bilar.

Annons

Polisens utredning visade att en bil som körde i cirka 70 kilometer i timmen hade kraschat in i en stillastående bil på vägen. Den påkörda bilen flög framåt och krockade med nästa bil i kön och den bilen körde i sin tur på ett fjärde fordon.

Föraren i den bil som först blev påkörd fick föras med ambulans till Växjö lasarett med svåra skador. Han drabbades bland annat av frakturer, blödningar i levern och en sårskada i huvudet. ”Skadorna hade potentiellt kunnat vara livshotande”, skrev en läkare i ett utlåtande om mannens tillstånd.

Mannen som färdades i den påkörda bilen fick föras till sjukhus med svåra skador. Foto från polisens förundersökning

Poliserna kunde inte hitta några bromsspår alls på olycksplatsen, vilket indikerade att bilföraren som orsakade seriekrocken inte hade uppmärksammat att det var köbildning.

Nu åtalas den föraren – en Växjöbo i 35-årsåldern – vid tingsrätten misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Även han fick föras till sjukhus och när han förhördes om det inträffade nekade han till att ha begått något trafikbrott. Han berättade att han höll på med vindrutetorkarna för att hyrbilens rutor var smutsiga ”och då dök det plötsligt upp bilar framför honom på vägen”.

Åklagaren anser dock att han orsakade seriekrocken genom att han ”på ett allvarligt sätt brast i sin uppmärksamhet framåt”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons