Annons

Blev lurad av ”dansbandsprofil” – Växjöbo tog emot pengarna

Bedragaren påstod att han var en känd dansbandsprofil som låg i skilsmässa och behövde pengar.
Nu frias en Växjöbo från åtalet om penningtvätt – enligt domstolen är det inte bevisat att han förstod att beloppet som ramlade in på hans konto kom från brott.
Växjö • Publicerad 12 oktober 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Tomas Löwemo

Bedrägeriet som nu har lett till en friande dom vid Växjö tingsrätt inträffade hösten 2020. En kvinna i 70-årsåldern bosatt i Dalarna blev då kontaktad på sociala medier av en person som utgav sig för att vara en känd person i ett svenskt dansband. ”Dansbandsprofilen” förklarade att han låg skilsmässa och behövde kvinnans hjälp med att sälja sitt hus i Italien. Enda hindret för försäljningen var en tullavgift på 15 000 kronor – och kvinnan tog ett banklån för att hjälpa till med detta.

Kvinnan uppgav för polisen att hon tyckte ”det lät trovärdigt”, men när personen blev mer hotfull och krävde mer pengar förstod hon att allt inte stod rätt till.

Annons

Polisen kunde spåra pengarna som skickades i väg till ett bankkonto som tillhör en man som är bosatt i Växjö. Samma dag som han tog emot pengarna förde han över dom till sin frus konto.

Växjöbon blev åtalad för penningtvättsbrott men nu frias han vid Växjö tingsrätt.

Mannen berättade – när han förhördes av polisen – att han den aktuella dagen väntade på en överföring på 15 000 kronor från en valutaväxling och han hade ingen aning om att pengarna som han fick in på kontot kom från ett bedrägeri.

Enligt tingsrätten har åklagaren inte lyckats motbevisa Växjöbons uppgifter om valutaväxlingen och därför frias han nu.

Den drabbade kvinnan hade yrkat på 15 000 i skadestånd men får nu inte en krona i ersättning.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons