Annons
Växjö

Blev lurad av Tindersvindlaren – nu ska Pernilla hjälpa andra genom Växjöföretaget

Växjö • Publicerad 22 maj 2024
Pernilla Sjöholm var en av kvinnorna som lurades av en bedragare via Tinder och blev känd när hon berättade sin historia i den omtalade Netflixdokumentären ”Tindersvindlaren” från 2022.
Pernilla Sjöholm var en av kvinnorna som lurades av en bedragare via Tinder och blev känd när hon berättade sin historia i den omtalade Netflixdokumentären ”Tindersvindlaren” från 2022.Foto: Pressbild

Hundratals bedrägerier polisanmäls varje dag i Sverige och antalet ökar. Växjöföretaget IDfier vill ge privatpersoner möjligheten att säkerställa identiteten på den man har kontakt med och nu går Pernilla Sjöholm, känd från dokumentären “The Tinder Swindler”och föreläsare om bedrägerier och brottsoffer, in i bolaget som delägare.

– När jag varit ute och föreläst om bedrägerier och min egen upplevelse, möts jag alltid av en frustration - delvis för att det är så svårt att kontrollera olika personers identitet när det kommer till exempelvis jobb, möten, dejting eller andrahands-shopping, men också delvis att bolagen själva inte vill göra något åt detta. De väljer bort att använda sig av den teknik som redan finns där ute för att göra identitetskontroller, säger Pernilla Sjöholm.

Annons

Hon var en av kvinnorna som lurades av en bedragare via Tinder och blev känd när hon berättade sin historia i den omtalade Netflixdokumentären ”Tindersvindlaren” från 2022. Hon blev lurad på över 600 000 kronor av mannen och ska nu vittna mot honom vid en rättegång i Israel.

IDfier grundades år 2023 av Suejb Memeti, doktor i datavetenskap, och Lulzim Fazlija, fullstackutvecklare med en examen i datavetenskap.

— Man kommer aldrig kunna ta bort risken för bedrägerier helt, men däremot kan man se till att man vet vem som utsatt en för brottet. Lulzim och jag såg ett hål på marknaden och satsade på att skapa en tjänst som kan bidra med trygghet, säger Suejb Memeti.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons