Annons
Växjö

Bonde protesterar mot djurförbud – ”Sista ordet är inte sagt ännu”

Bonden har inte följt länsstyrelsens beslut. Det har resulterat i att han förbjuds att ha djur.
– De påstår saker som inte stämmer, säger han.
Växjö • Publicerad 11 mars 2023
En av djurskyddshandläggarnas bilder från gården. Enligt bondens uppgifter i beslutet om djurförbud är kalkonerna på gården slaktade.
En av djurskyddshandläggarnas bilder från gården. Enligt bondens uppgifter i beslutet om djurförbud är kalkonerna på gården slaktade.Foto: Länsstyrelsen i Kronoberg

Bonden har en gård söder om Växjö och det är numera en välbekant adress för djurskyddshandläggaren på Länsstyrelsen i Kronoberg.

De har sedan 2013 genomfört upprepade djurskyddskontroller på gården och anser att det finns en rad brister i djurhållningen.

"Återkommande brister har främst gällt torra och rena liggplatser till följd av bristande utgödsling hos nötkreatur, hästar, får, fjäderfä och hundar", skriver länsstyrelsen in beslutet om att förbjuda bonden att ha djur.
"Återkommande brister har främst gällt torra och rena liggplatser till följd av bristande utgödsling hos nötkreatur, hästar, får, fjäderfä och hundar", skriver länsstyrelsen in beslutet om att förbjuda bonden att ha djur.Foto: Länsstyrelsen i Kronoberg
Annons

”Återkommande brister har främst gällt torra och rena liggplatser till följd av bristande utgödsling hos nötkreatur, hästar, får, fjäderfä och hundar, skaderisker i djurutrymmen och i hagar, oklippta får och djur som behövt nödvändig vård”, sammanfatta myndigheten sina iakttagelser.

Vid den senaste kontrollen den 11 oktober fanns det bland annat ett tiotal nötkreatur, åtta tackor, 19 lamm, flera hästar, kaniner och kalkoner på gården.

Länsstyrelsen har vid ett flertal tillfällen gånger ställt krav på att bonden ska rätta till det som djurskyddshandläggarna slagit ner på, till exempel att djuren ska ha rena och torra liggplatser.

Bonden har överklagat och protesterat mot myndighetens krav och vägrat att följa länsstyrelsens förelägganden.

Det har länsveterinären och länsjuristen nu tröttnat på och det senaste beslutet är att förbjuda bonden att ha några djur över huvud taget – även om de samtidigt konstaterar att det för hans del är ett mycket ingripande beslut.

”Länsstyrelsen finner det anmärkningsvärt att NN inte vidtagit åtgärder för att åtgärda bristerna då länsstyrelsen vid upprepande tillfällen tidigare påtalat liknande brister”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Bonden själv ger en annan bild. När Smålandspostens tar kontakt med honom läser han upp resultatet av ett intyg från en veterinär som har varit och undersökt hans djur i mitten av januari:

– Alla djuren befanns vara i riktigt gott hull och visade inga tecken på hälsostörningar. Det är för många lögner som de inte kan förklara. Jag vill inte säga en sak bara, utan det är helheten. Jag har ingenting att dölja, säger bonden.

Han har överklagat djurförbudet men oavsett det ska beslutet gälla med omedelbar verkan och han får sex veckor på sig att göra sig av med alla djuren, enligt länsstyrelsens beslut.

Men det har han inga planer på att följa:

Annons

– Sista ordet är inte sagt ännu.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons