Annons
Växjö

Brandflygen har redan flugit mer än hela förra säsongen

Sommartorkan är här och det råder skarpt eldningsförbud i Kronobergs län. Redan en vecka innan midsommar har det dessutom flugits mer skogsbrandsbevakning i Kronoberg.
– Vi har kört hårt och flugit våra två slingor, säger brandflygchefen Per-Åke Persson.
Växjö • Publicerad 20 juni 2023
Brandflyg
BrandflygFoto: Johanna Ursjö

Fram till torsdagskvällen hade flygklubbarna flugit 109 pass och totalt 200 timmar på Kronobergs bevakningsslingor. Det är 30 procent mer än vad man gjorde under hela förra säsongen.

Första turen flögs den 8 maj och på bara mindre än sex veckor har flygklubbarna som genomför årets skogsbrandflygning flugit mer än förra årets timantal.

Annons

– Vi har varit uppe sex timmar i luften per dag se senaste tre veckorna, berättar Per-Åke Persson som är brandflygchef hos Växjö Flygklubb.

Anledningen till det är att det torra vädret. Länsstyrelsen i Kronobergs län har informerat om ett eldningsförbudet har skärpts då det är väldigt torrt i mark, samt för att de inte ser något ihållande regn i sin nuvarande prognos.

Därför har länsstyrelsen tagit hjälp av flygklubbar för att upptäcka skogsbränder som kan uppstå i och med det torra vädret.

Många minns fortfarande 2018 som var ett av de varmaste åren i Sverige på länge. Då flögs det brandflyg i 325 timmar totalt sett.

– Med tanke på hur väderleken sett ut går det inte utesluta att vi kommer närma oss 2018 och kanske slå det, säger Per-Åke Persson och förklarar att flygklubbarna gör detta helt gratis.

– Vi som deltar i det här gör vi för att göra en samhällsinsats. Alla vi känner att vi gör en samhällsinsats och vi gör det på frivilligbasis.

Hur många skogsbränder har ni upptäckt hittills?

– Det är inte så jättemånga, men däremot har vi inspekterat många bränder. Vi kan snabbt få en uppfattning om hur läget ser ut uppifrån i luften.

Flygningarna genomförs i samarbete mellan Växjö flygklubb, Blekinge flygklubb och Kristianstad flygklubb. Ett 20-tal piloter från Växjö är med och bevakar skogen från luften.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons