Annons

Brandkår bekämpade stor brand öster om Växjö

Ett kalhygge väster om Hemmesjön fattade eld under måndagseftermiddagen. Räddningstjänsten fick länge kämpa med att omringa den 6 500 kvadratmeter stora branden.
Växjö • Publicerad 26 juni 2023
Skogsbrand vid Hemmesjö den 26 juni.
Skogsbrand vid Hemmesjö den 26 juni.Foto: Carl Carlert

Strax innan 16-tiden under måndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en brand på ett kalhygge vid Hemmesjö, öster om Växjö.

Enligt de första uppgifterna från räddningstjänsten ska det ha rört sig om en yta motsvarande 400 kvadratmeter som brann. Men redan en timme senare hade den siffran mångdubblats till 6 500 kvadratmeter.

Annons

Räddningstjänsten skickade flera styrkor från Växjö för att omringa branden som var på väg att sprida sig från kalhygget till en närliggande skog.

Ledningsoperatören på Räddningstjänstsamverkan Småland Blekinge konstaterade att blåsten inte gynnade räddningsarbetet.

– Men vi hade flax och kunde få hjälp av två brandhelikoptrar som stod placerade i Växjö idag. De kunde vara med och vattenbomba området, berättade ledningsoperatören vid 19-tiden.

Då var branden under kontroll och inga synliga lågor kunde längre ses.

– Räddningstjänsten är kvar i några timmar till. De håller på att tänka ut en plan om hur området ska bevakas under natten, då de inte kan lämna området som det är. Nu hoppas vi på regnet.

bild 1/3
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Adam SjöborgSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons