Annons
Växjö

Brist på blod i Kronoberg - ”Vi behöver jobba ikapp”

Växjö • Publicerad 14 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: JOEL MARKLUND

Blodcentralen i Kronoberg har brist på vissa blodgrupper. Det är framförallt när det gäller blodgrupperna B-negativ, A-positiv och O-negativ som förrådet tryter.

– Det brukar vara 2-3 fulla hyllor med A-positiva blodkroppar, i dagsläget är det en, säger Jimmy Holmberg avdelningschef på Transfusionsmedicin till P4 Kronoberg.

Skärmdump från geblod.nu som visar hur nivåerna ser ut i Kronoberg utefter de olika blodgrupperna.
Skärmdump från geblod.nu som visar hur nivåerna ser ut i Kronoberg utefter de olika blodgrupperna.Foto: Geblod.nu
Annons

En av anledningarna som Jimmy Holmberg pekar på som en förklaring till de sinade förråden är påsken. Blodgivarcentraler har nämligen bara öppet på vardagar, så över påsken försvann ett par dagar som vanligtvis är öppna.

– Vi behöver jobba ikapp och få in nytt färskt blod till sjukvården, säger Jimmy Holmberg.

Läget beskrivs ändå som stabilt överlag och Jimmy Holmberg berättar att intresset för att ge blod i Kronoberg är fortsatt högt.

– Intresset här i Kronoberg är skyhögt, vi får ständigt in nya intresseanmälningar från nya personer som vill ge blod. Det är vi så tacksamma för.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons