Annons
Växjö

Bröstcancerförbundet kritisk till Socialstyrelsen: ”Hämmar utveckling”

Växjö • Publicerad 12 juni 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Ingemar Kroon

Socialstyrelsen bromsar utveckling av bröstcancerscreening i Kronoberg. Det skriver Bröstcancerförbundet i ett pressmeddelande. Detta genom att fortsatt endast rekommendera att kvinnor mellan 40-74 ska erbjudas mammografi trots att att fler än dubbelt så många kvinnor över 74 år dör av bröstcancer.

– Socialstyrelsen tar inte hänsyn till aktuell forskning, vilket hämmar regionernas utveckling av bröstcancerscreeningen. Att erbjuda samma screening som 1997 duger inte om vi vill att fler ska överleva bröstcancer, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet i pressmeddelandet.

Annons

Bröstcancerförbundet menar att Socialstyrelsens översyn av sina rekommendationer för bröstcancerscreening är bristfälliga. Detta när det gäller vilken forskning Socialstyrelsen väljer att inkludera samt vilka experter som tillfrågas.

Per hundratusen kvinnor i Kronoberg dog 67 kvinnor i åldrarna 60–74 år av bröstcancer under 2021, men i åldrarna 75–89 år, som inte kallas till mammografi, steg siffran till 201 kvinnor. Trots det rekommenderas inte region Kronoberg att kalla kvinnor över 74 för screening.

– Den främsta orsaken till de äldres överrisk för död i bröstcancer är att tumörerna hittas senare och hunnit växa sig större. Detta ger också mer omfattande behov av behandling, säger Irma Fredriksson, överläkare vid Karolinska sjukhuset och registerhållare Nationell Kvalitetsregister för Bröstcancer i pressmeddelandet.

Vi har sökt Socialstyrelsen för en kommentar men de har inte återkommit.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons