Annons
Växjö

Brukare riktade kökskniv mot anställd – döms för olaga frihetsberövande

Växjö • Publicerad 20 juli 2022
Växjö Tingsrätt
Växjö TingsrättFoto: Lars-Goran Rydqvist

I slutet av april kallades polis till en lägenhet i Växjö. Det var en person anställd för att utföra LSS-insatser som larmade och när polisen kom till platsen fick de ingripa mot en brukare i 25-års-åldern som hotade den anställda med en kökskniv. Brukaren döms nu skyldig till bland annat olaga frihetsberövande.

Enligt domen ska brukaren ha stått redo med kniven när den anställda gick in i lägenheten. Brukaren ska också ha sagt något i stil med att den anställda inte skulle kunna komma därifrån. I Växjö tingsrätt bedöms händelsen som just olaga frihetsberövande, snarare än grovt olaga hot, då den anställda inte kunde ta sig från lägenheten utan att kliva fram emot kniven som brukaren höll i. Den anställda ansågs alltså inte kunna agera fritt och ta sig ur situationen.

Annons

Brukaren döms även för våld mot tjänsteman och ett antal fall av hot mot tjänsteman som ska ha inträffat under april och maj. Påföljden blir skyddstillsyn och den vård som frivården och psykiatrin anser lämplig. Brukaren ska också betala skadestånd om 14 000 kronor till den anställda och 5 000 kronor vardera till två poliser.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons