Annons

Busschaufför märkte inte att han krockade – frias från smitning

Bilföraren blev påkörd av en buss – och jagade efter i flera mil. Nu frias busschauffören från åtalet om smitning.
Enligt domstolen är det inte bevisat att han märkte av krocken, bland annat på grund av bussens högljudda passagerare.
Växjö • Publicerad 5 oktober 2022
Växjö Tingsrätt
Växjö TingsrättFoto: Lars-Göran Rydqvist

En bilförare hade en snöig morgon i april fastnat i en bilkö på riksväg 30 i höjd med Ör norr om Växjö. I backspegeln såg han en buss i linjetrafik som försökte bromsa och sekunden senare kanade bussens bakände in i hans stillastående bil.

Bilen fick mindre plåtskador och ett krossat bakljus och föraren bestämde sig för att följa efter bussen, som hade kört vidare efter påkörningen. Efter två mil, på Mörners väg i Växjö, fick han busschauffören att stanna till.

Annons

Enligt bilföraren erkände chauffören att han inte hade brunnit bromsa innan påkörningen. Föraren anmälde händelsen till bussbolaget och sedan kopplades polisen in.

Chauffören blev åtalad vid Växjö tingsrätt misstänkt för smitning från trafikolycksplats och åklagaren yrkade på 9 000 kronor i dagsböter.

Inför rättegången berättade chauffören att han aldrig märkte av någon krock. Orsaken till detta kunde enligt chauffören ha berott på hans stressnivå, att krocken inträffade längst bak på bussen samt att hans passagerare – skolelever – pratade mycket högt.

Nu frias chauffören från åtalet. Enligt domstolen är det ”inte ställt utom rimligt tvivel att han märkte av sammanstötningen” med personbilen.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons