Annons
Växjö

Byggde ut sin villa på kommunens mark – tvingades riva uterum

Villaägaren byggde ut sitt hus med ett inglasat uterum som nådde över gränsen till granntomten, som ägs av kommunen.
Nu slipper mannen betala någon byggsanktionsavgift efter att ”ha gjort rättelse”.
Växjö • Publicerad 25 november 2023
Foto: Olof Elfverson

Smålandsposten rapporterade i våras om en villafastighet som är belägen på en mindre ort strax utanför Växjö.

Ärendet inleddes med att kommunen fick in en anmälan om att villans tomt var i ett ovårdat skick men när personal från stadsbyggnadskontoret inspekterade fastigheten i februari kunde man inte se något på tomten som utgjorde någon risk för ”olägenheter för omgivningen”.

Annons

Däremot upptäcktes att villaägaren hade byggt ut huset på baksidan med ett knappt 20 kvadratmeter stort inglasat uterum samt ett trädäck. Och några meter längre bort fanns en komplementbyggnad.

Villaägaren hade inte sökt något bygglov och när kommunen kontrollerade tillbyggnaderna visade det sig att både en del av uterummet och trädäcket nådde över gränsen till grannfastigheten, en obebodd tomt som ägs av kommunen. Komplementbyggnaden stod helt på kommunens mark.

Ärendet med de olovliga byggnationerna har nu varit uppe för beslut i miljö- och byggnämnden och nämnden skriver att man ”avslutar ärendet utan åtgärd med anledning av att fastighetsägaren har gjort rättelse”.

Rättelsen består enligt nämnden i att villaägaren först rev komplementbyggnaden och inför beslutet i nämnden togs även uterummet bort från fastigheten.

Byggsanktionsavgift

• Om du gjort något som strider mot plan- och bygglagen kan du behöva betala en byggsanktionsavgift.

• Byggsanktionsavgift ska tas ut för vissa överträdelser av plan- och bygglagstiftningen. Det är samhällsbyggnadsnämnden som beslutar om byggsanktionsavgift.

Källa: Boverket

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons