Annons
Växjö

Bygget i centrala Växjö kan prisas

Växjö • Publicerad 23 februari 2023
Nya Klosterbron vid stationen i Växjö.
Nya Klosterbron vid stationen i Växjö.Foto: Anders Bergön

Varje år delar tidningen Byggindustrin ut det prestigefyllda priset Årets Bygge som går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år.

Nu står det klart att byggnationen av Klosterbron i centrala Växjö har nominerats i kategorin Infrastruktur. Bygget nomineras eftersom det var ett projekt som krävde millimeterpassning och tidspassning och att det blev en framgång tack vare skicklighet och en lösningsorienterad projektorganisation.

Annons

Turerna kring den nya Klosterbron har varit många. Två upphandling genomfördes utan att något företag anmälde sitt intresse för att bygga bron. Eftersom det inte kom några anbud under upphandlingen genomförde Trafikverket en direktupphandling och Sveab järnväg fick uppdraget att bygga den nya gångbron som är både bredare och längre än den tidigare bron och går hela vägen in i nya stationen och kommunhuset. Kostnaden för bron hamnade på ungefär 40 miljoner kronor.

Det har varit ett komplicerat bygge eftersom det är en 80 meter lång bro som går över järnvägen och fyra spår. De som byggde bron behövde ta hänsyn till järnvägstrafiken under byggnationen.

Prisutdelningen blir i Stockholm den 28 mars 2023. En vinnare i de sex olika kategorierna samt en samlad totalvinnare ska presenteras. Alla projekt granskas utifrån kriterierna arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons