Annons
Växjö

Byggföretaget fortsätter växa: ”Jobben har strömmat in”

Bostadshus i Sjöparken i Alvesta och Beijers nya byggvaruhus i Växjö är två byggprojekt som satt Hic Construction på kartan. Det Växjöbaserade byggföretaget startade hösten 2020 och har vuxit i snabb takt.
– Ifjol hade vi en omsättning på 162 miljoner. I år är målet att nå 200, säger delägarna Magnus Olsson och Pär Arnesson.
Växjö • Publicerad 6 april 2023
Snabb tillväxt för uppstickare i byggbranschen. Målet för 2023 är att nå 200 miljoner i omsättning, säger Pär Arnesson och Magnus Olsson på Hic Construction AB.
Snabb tillväxt för uppstickare i byggbranschen. Målet för 2023 är att nå 200 miljoner i omsättning, säger Pär Arnesson och Magnus Olsson på Hic Construction AB.Foto: David Färdigh

Jordnära, folkligt och skötsamt. Det är framgångskonceptet för Hic Construction menar Magnus och Pär som är grundare och tillika delägare i byggföretaget som på kort tid etablerat sig som en ny aktör i byggbranschen i Kronobergs län. Båda två har lång erfarenhet i byggsektorn och var tidigare arbetskollegor.

– Pär ringde mig hösten 2020 och sa att han ville göra något annat och frågade om jag var intresserad av att haka på. Jag hade då i nästan tio års tid funderat på att starta något eget i byggbranschen och behövde ingen längre betänketid, berättar Magnus.

Annons

Sagt och gjort. Magnus och Pär bestämde sig för att slå sina påsar ihop. Målen var redan från början högt ställda.

– Vi skulle inte vara någon litet snickar- eller servicefirma på småbyggen utan ambitionen var att åtminstone kunna ha 10-15 anställda direkt.

Problemet var finansieringen.

– Men genom att ta in en tredje partner som finansiär och delägare fick vi resurser att dra igång i december 2020.

De högt ställda målsättningarna har inte bara infriats utan rent av överträffats. På de första två åren har Hic Construction gått från 0 till 162 miljoner i omsättning. Personalstyrkan omfattar i dagsläget 32 medarbetare.

– Jobben har strömmat in samtidigt som vi inte behövt jaga personal utan istället tacksamt nog blivit kontaktade av duktigt yrkesfolk som vill börja hos oss.

Ett bra arbetsklimat och en tät dialog med kunderna är viktigt menar Magnus och Pär.

– Vi är ett snällt företag. Det är inget schabbel utan vi sköter oss och levererar det vi lovar. Att vara ärlig och rak har gett oss ett gott renommé.

Byggbranschen domineras traditionellt av ett fåtal aktörer och att slå sig in som uppstickare innebär en rejäl utmaning. Hic Construction har dock lyckats skapa sig ett namn, mycket på grund av två stora och omtalade byggprojekt – Sjöparken i Alvesta och Beijers nya byggvaruhus.

– Sjöparken omfattar 42 bostadsrätter i centrala Alvesta som blir klara till sommaren och är ett 80-miljonersprojekt. Byggnationen av Beijers nya byggvaruhus i Växjö påbörjades nyligen och ska vara klart våren 2024. Det handlar om 4500 kvadratmeter och den affären är värd 65 miljoner. Båda två byggprojekten har bidragit till att sätta oss på kartan.

Annons

Vad har ni mer på gång?

– Vi håller även på att bygga en ny förskola i Moheda som ska vara klar i höst. I Moheda kommer vi även att renovera äldreboendet Furuliden.

Rivstarten för Hic Construction gör att Magnus och Pär fortsätter att spänna bågen högt.

– Målet är att ha en årlig tillväxt på mellan 20 och 30 procent. För 2023 hoppas vi kunna nå en omsättning på 200 miljoner.

Hur påverkas ni av det kärvare ekonomiska läget? Det talas ju om att byggsektorn bromsat in?

– Vi har haft några enstaka projekt där beställarna skjutit fram eller avbrutit sina planer, men det finns fortfarande många projekt att räkna på. Däremot märks en hårdnande konkurrens. Det är fler anbud på varje projekt. Så det gäller verkligen att vara på tårna och presentera de bästa lösningarna.

Fakta

Hic Construction AB

VD respektive projektledare: Magnus Olsson och Pär Arnesson.

Verksamhet: Byggnation och byggservice av fastigheter.

Upptagningsområde: Kronobergs län.

Huvudkontor: På Storgatan i Växjö.

Grundades: 2020.

Ägare: Magnus, Pär och en tredje partner.

Antal anställda: 32.

Omsättning: 162 miljoner (2022).

Profilerade projekt: Sjöparken i Alvesta och Beijers nya byggvaruhus i Växjö.

Målsättning/vision: Att ha en årlig tillväxt på mellan 20 och 30 procent. Målet för 2023 är att nå 200 miljoner i omsättning. Visionen är också att bli ett av de största byggföretagen i regionen.

Tjusningen med byggbranschen: Det händer mycket och finns en stark framåtanda. Att hela tiden anta nya utmaningar, lösa problem och göra det tillsammans i ett team är kul och stimulerande. Att bygga är ett lagarbete!

Att vara på tårna: Som byggentreprenör måste du vara på hugget hela tiden och söka och räkna på affärer. Det gäller särskilt nu när konkurrensen hårdnat. Det är fler anbud på varje byggprojekt.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons