Annons
Växjö

Bygglovet klart för 8 000 kvadratmeter stort varuhus vid Grand Samarkand

Bolaget som driver Grand Samarkand har fått bygglov för en drygt 8 00 kvadratmeter stor affärsbyggnad på grannfastigheten öster om köpcentrumet.
Enligt handlingarna som skickats in till kommunen gäller det ”nybyggnad av Eko Stormarknad”.
– Jag har inga kommentarer, det är inget som är officiellt, säger Ekos etableringschef Ola Schnorrenberger.
Växjö • Publicerad 7 mars 2024
På fastigheten som bygglovet gäller för fanns tidigare Finnvedens Lastvagnar.
På fastigheten som bygglovet gäller för fanns tidigare Finnvedens Lastvagnar.Foto: Jonas Engman

Smålandsposten rapporterade i december att bolaget Eurocommercial, som driver Grand Samarkand i Växjö och flera andra köpcentrum, hade sökt bygglov hos kommunen för en ny affärsbyggnad på grannfastigheten Juveleraren 11.

Eurocommercial köpte år 2019 den 22 000 kvadratmeter stora fastigheten strax öster om Samarkand-området där företaget Finnvedens Lastvagnar då hade sin verksamhet. Finnveden har sedan dess flyttat till en ny anläggning vid Småland Airport.

Annons

”Vi avser riva befintlig byggnad inom fastighet Juveleraren 11 och uppföra ny byggnad avsedd för handel” uppgav bolaget i sin bygglovsansökan.

– Vi har inga konkreta planer på att expandera köpcentret utan man kan säga att vi utreder möjligheterna, kommenterade Grand Samarkands centrumchef Mats Jäderberg bolagets ansökan.

Enligt gällande detaljplan får en ny byggnad på fastigheten vara max tolv meter hög.
Enligt gällande detaljplan får en ny byggnad på fastigheten vara max tolv meter hög.Foto: Jonas Engman

På miljö- och byggnämndens senaste möte i februari gav politikerna tummen upp för bygglovet, där gällande detaljplan tillåter tolv meters byggnadshöjd.

”Ansökan avser nybyggnad av affärshus med tillhörande personalutrymme, kontor och lager. Byggnaden har en bruttoarea på 8 759 kvadratmeter”, står det i nämndens beslut.

Enligt Eurocommercials inskickade handlingar till kommunen gäller bygglovet en nybyggnad av Eko Stormarknad.

Eko Stormarknad är en skånsk detaljhandelskedja som i nuläget har varuhus av större modell på 15 orter runtom i Sverige, bland annat i Kalmar.

Enligt bygglovet ska Eko Stormarknad etablera sig i Växjö med ett nytt varuhus, stämmer det?

– Jag har inga kommentarer, det är inget som är officiellt, säger Ekos etableringschef Ola Schnorrenberger.

Ritningar över det planerade varuhusets fasader. Illustrationer från Växjö kommuns bygglovshandlingar
Ritningar över det planerade varuhusets fasader. Illustrationer från Växjö kommuns bygglovshandlingar

Företrädare för Eko har skickat in en verksamhetsbeskrivning till kommunen för ett nytt varuhus på fastigheten Juveleraren 11. I beskrivningen står att Eko Gruppen ”i första hand erbjuder ett stort sortiment av hem- och fritidsvaror med idén kända märken och låga priser”.

Man uppger även för kommunen att man satsar på stora butiker – cirka 8 000 kvadratmeter inklusive utemarknad och lager – och att man gärna etablerar sig ”i direkt anslutning till köpstarka volymhandelsområden.”

Annons

Smålandsposten har varit i kontakt med företrädare för Eurocommercial som i nuläget inte vill kommentera Eko:s eventuella etablering.

Eko Stormarknad

Eko är ett familjeägt företag inom Bergendahlskoncernen. I koncernen ingår även bland annat kedjorna Citygross och Glitter.

Eko Stormarknad har cirka 500 anställda och tillsammans omsätter butikerna cirka 1,5 miljarder kronor, enligt företagets hemsida.

Eko-varuhusens sortiment inkluderar bland annat hem- och fritidsprodukter, livsmedel, godis och leksaker samt hud- och kroppsvård.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons