Annons
Växjö

Byggstart för trafikplats Fagrabäck – ny bro först ut

Efter nyår startar Trafikverkets jättebygge av nya trafikplats Fagrabäck. Först ut är en gång- och cykelbro.
Växjö • Publicerad 24 december 2023

Här saknas innehåll

Smålandsposten har flera års tid rapporterat om den planerade ombyggnaden av Fagrabäcksrondellen i Växjö. Den nuvarande cirkulationsplatsen är underdimensionerad och det bildas ofta långa köer.

Den nya trafikplatsen innebär bland annat att tre nya cirkulationsplatser ska byggas, Österleden blir mittseparerad och nya gång- och cykelvägar ska anläggas.

Annons

Under hösten avverkades en del av Fyllerydsskogen – längs med Österleden och riksväg 25 – vilket ledde till protester, demonstrationer och polisinsatser.

Nu meddelar Växjö kommun att allt är klart för Trafikverkets entreprenörer att påbörja själva ombyggnaden av trafikplatsen. Efter nyår ska arbetet starta och först ut i jätteprojektet är en kombinerad gång- och cykelbro över Österleden. Bron ska anläggas strax norr om Fagrabäckskolan och löpa i en båge över vägen till Fyllerydsskogen.

Den befintliga gång- och cykelvägen i en viadukt under Österleden ska vara kvar tills den nya bron är färdigställd.

Trafikverkets plan är att den nya trafikplatsen ska stå färdig under hösten 2026 och under det första skedet av jättebygget kommer arbetet att koncentreras till skogsområdet som avverkades i höstas och därmed ”inte påverka trafiken eller framkomligheten i området”, skriver kommunen på sin hemsida.

Arbetena kommer dock att utföras nära de befintliga vägarna och kommunen uppmanar därför trafikanter att vara försiktiga och följa skyltar om alternativa vägar när sådana finns.

Smålandsposten har sökt kommunens och Trafikverkets projektledare för en kommentar men de hade på fredagen semester.

På visionsbilden för nya Trafikplats Fagrabäck ses de tre planerade rondellerna och upp till vänster den nya gång- och cykelbron över Österleden. Illustration: Trafikverket/Växjö kommun
På visionsbilden för nya Trafikplats Fagrabäck ses de tre planerade rondellerna och upp till vänster den nya gång- och cykelbron över Österleden. Illustration: Trafikverket/Växjö kommun
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons