Annons
Växjö

C i Växjö bryter förhandlingar med Alliansen – vänder sig till S

Det ser ut att vara ett maktskifte på gång i Växjö. Sent på tisdagskvällen meddelade Centerpartiet att man avbryter de förhandlingar man haft med sina tidigare kollegor i Alliansen.
– Ett aktivt beroende från Sverigedemokraterna, där går gränsen för Centerpartiet i Växjö, säger Andreas Olsson (C).
Växjö • Publicerad 5 oktober 2022
Andreas Olsson, kommunalråd (C) Växjö
Andreas Olsson, kommunalråd (C) VäxjöFoto: LENA GUNNARSSON

Alliansen har i flera dagar under de senaste veckorna sedan valresultatet presenterades suttit i möten och förhandlat. Men nu väljer alltså Centerpartiet att lämna bordet och fokusera på något annat. De skriver i ett pressmeddelande att inte kan finna en väg med Alliansen.

– Vi har verkligen stött och blött olika alternativ, förutsättningar och lösningar. Men vi hittar ingen lösning för Centerpartiet ska medverka i ett fortsatt styre med Alliansen och det beklagar vi otroligt djupt, säger Andreas Olsson (C) som är partiets förstanamn.

Annons

Hur kommer det sig att ni inte kommer överens?

– Vi har kommit fram till olika slutsatser när det kommer till stöd från Sverigedemokraterna. Vi har kommit fram till att vi inte kan ha det aktiva stödet från SD och det har varit den springande punkten.

Centerpartiet gjorde ett dåligt val på många håll, så även i Växjö. De tappade och fick bara tre mandat. Tillsammans med övriga partier i Alliansen samlar man 25 mandat, långt från de 31 mandat som behövs för majoritet i fullmäktige.

Nu vänder man sig mot andra sidan där S, V och MP tillsammans samlar 29 mandat. Om C ansluter bildas alltså en majoritet med 32 mandat. Partiet har informerat Socialdemokraterna att de vill inleda en dialog.

– Bara för att vi avbryter förhandlingarna med alliansen så betyder inte det att vi direkt kommer sätta oss i förhandlingar med Socialdemokraterna. Att vi hör av oss till Socialdemokraterna är en start på en dialog mellan våra partier. Vi är öppna att ha dialog med många partier förutom SD, säger Andreas Olsson som gör detta för att kunna få största möjliga inflytande för sitt partis politik kommande mandatperiod.

Kan du tänka dig samarbeta med Vänsterpartiet om de ingår i ett styre med Socialdemokraterna?

– Vi har väldigt svårt att se att det finns förutsättningar för en samverkan med V. Men först och främst ska vi landa i det här beslutet som vi nu har tagit. Sedan kommer vi att prata med S.

Precis som på riksplanet vill C inte landa i ett styre där man är aktivt beroende av SD. De gick framåt i Växjö och har sju mandat. I ett pressmeddelande berättar Centerpartiets kretsordförande Thomas Magnusson att det kan finnas svårigheter med att nå resultat i förhandlingar med Socialdemokraterna, men att de är bereda på den inledande dialogen med partiet.

– Vi är ett borgerligt parti, vi har många värderingar som vi inte delar med S och därför kommer det bli svårt tror jag. Det är lika bra att vara ärlig och säga att om vi ska hitta något med S då måste de vända sig mot mitten och röra sig mot borgerlig politik, säger Thomas Magnusson (C).

Men tror du S går med på det?

Annons

– Vill de ha med oss får de ta sig an de frågor som vi tycker är viktiga i vår politik. Vi har alternativ och kan gå i opposition.

Här saknas innehåll

Daniel RydströmSkicka e-post
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons