Annons
Växjö

C om planen för Centrumskolan: ”En dålig idé”

Växjö • Publicerad 20 december 2023
Foto: Johannes Turstam

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är överens om framtiden för Centrumskolan i Växjö. Skolan blir kvar men får central styrning.

Centrumskolan är inte med i överenskommelsen utan menar att skolan borde omvandlas från en F-6 skola till en lågstadieskola.

Annons

– Genom att omvandla Centrumskolan till en F-3 skola, sätter vi fokus på elevernas tidiga utbildning, vilket är avgörande för resultatet senare. Då kan man möta elevernas individuella behov och utmaningar och fokusera på insatser för kunskapsinlärning, språk och en stark grund inom kärnämnena.

Partiet menar att de är förvånade att Socialdemokraterna och Moderaterna krokar arm och väljer att fortsätta att driva skolan i dess nuvarande form.

”Krav på mer kommunal styrning och tvångsförvaltning är en Centerpartiet varken hållbart eller särskilt klokt. En dålig idé helt enkelt!”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Fakta

Fler röster om överenskommelsen kring Centrumskolan

V: ”Att vi nu har majoritet för att behålla Centrumskolan som F-6-skola är jag väldigt glad över, det har hela tiden varit Vänsterpartiets linje. Araby behöver en skola och den ska ge barn och elever de förutsättningar de behöver för att lyckas i sin senare skolgång och i livet. Att Växjös tidigare styre inte förmått göra något åt situationen tidigare är under all kritik. De har misslyckats och det har drabbat barn och unga som inte är fått med sig det de har rätt till när de slutat sjätte klass”

KD: ”Elevernas framtid är det som står i förgrunden för beslutet. Utbildning med kunskap och färdigheter i alla ämnen är det som vi vill prioritera”

L: ”Det är viktigt att eleverna i Araby även fortsättningsvis har en skola i sitt närområde. Nu ställer vi höga krav på omstrukturering och kontroll på Centrumskolan för att säkerställa ett tydligt fokus på kunskapsuppdraget på skolan”

MP: ”Vi är nu överens om en åtgärdsplan som berör allt från strukturen på skolan till elevhälsan och ökad insyn från huvudmannen. Alla dessa åtgärder beslutar vi om för att säkerställa elevernas rätt till en utbildning av god kvalitet”

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons