Annons
Växjö

C vill att kommunen köper mer svenska produkter

Växjö • Publicerad 27 juni 2023
Andreas Olsson, gruppledare (C) Växjö
Andreas Olsson, gruppledare (C) VäxjöFoto: LENA GUNNARSSON

”I tider med kriser i vår omvärld sätts ljuset på krisberedskap och vikten att i alla lägen kunna sätta mat på bordet. Nu står vi med en torka som hotar den svenska matproduktionen. Den svenska självförsörjningsgraden är låg samtidigt som livsmedelsproduktionen gick på knäna och lantbrukarna har det svårt att gå runt redan innan torkan. Något måste ändras om vi inte ska behöva leva på endast morotskaka i krissituationer i Sverige.”

Så skriver Andreas Olsson (C) och Gudrun Holmberg (C) i ett pressmeddelande där man kungör att man skickat in en skrivelse med förslag till servicenämnden i kommunen.

Annons

Det är två förslag som skickas in, det första är att Växjö kommun, som ett första steg, ska ha en målsättning att de totala inköpen av svenska produkter ska öka till 60% inom en två-årsperiod.

Trots att köttet som köps in är till 99 procent svenskt så är det många andra råvaror där siffrorna ser sämre ut. Tidningen Land lantbruk presenterade en sammanställning av svenska råvaror i offentliga kök. Resultatet för Växjö kommun var 42-43 procent, vilket är lågt om man jämför med andra kommuner i landet.

Det andra förslaget är att en utredning görs för att ta reda på orsakerna till varför Växjö kommun ligger så lågt jämfört med övriga Sverige när det kommer till inköp av svenska produkter.

– Växjö kommun behöver göra vad vi kan för att minska sårbarheten vid kriser och skapa bättre förutsättningar för lantbruket. Nu är det särskilt angeläget när vi står mitt i en torka.” säger Andreas Olsson (C), gruppledare i pressmeddelandet.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons