Annons
Växjö

Cazzi Opeia prisas: ”Som att sluta cirkeln”

Växjö • Publicerad 29 november 2023
Moa Carlebecker är 2023 års mottagare av Stims Platinagitarren.
Moa Carlebecker är 2023 års mottagare av Stims Platinagitarren.Foto: Melina Hägglund

För sina genialiska popmelodier som vunnit både Eurovision Song Contest och American Song Contest och lett till ett antal förstaplaceringar på Billboard tilldelas låtskrivaren och artisten Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker Stims utmärkelse Platinagitarren 2023.

– Att få Platinagitarren är som att sluta cirkeln för mig. Jag skrev min första låt på gitarr när jag var 11 år gammal, och använde de enda tre ackorden jag kunde. Men det behövs faktiskt inte mer för att skriva en bra poplåt. Det känns som ett tecken. Priset påminner mig om var jag började, hur mycket jag slitit och gått igenom för att ta mig till där jag är idag – när jag lever min dröm, säger Moa Carlebecker.

Moa Carlebecker gläds över utmärkelsen.
Moa Carlebecker gläds över utmärkelsen.Foto: Melina Hägglund
Annons

Hon har för närvarande 154 registrerade verk hos Stim och är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna med stora framgångar, inte minst inom K-pop.

Stim delar varje år ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson för att uppmärksamma Stimanslutna upphovspersoner som haft exceptionella framgångar – och som kan inspirera andra att utvecklas i sitt musikskapande. Bland tidigare pristagare finns Avicii, Veronica Maggio, Robyn, Max Martin, Per Gessle, Laleh, Lars Winnerbäck, Jocke Berg och Benny Andersson.

Fakta

Juryns motivering

”På den slingrande vägen till musikalisk framgång verkar det för Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker inte ha funnits några hinder som varit för stora. Som ett tonsäkert basebollträ slog hon sig in på Idolscenen och rakt genom tv:n, för att några år senare ta sig till final med låten ”I can’t get enough” i Melodifestivalen. Men där hon som artist trollbundit svenska folket, har hon som låtskrivare erövrat världen.

Som leverantör av genialiska popmelodier till K-Pop-giganter som BTS, TWICE och Red Velvet har hon intagit den så mäktiga sydkoreanska marknaden. Hon är också den enda som vunnit både Eurovision Song Contest – med Loreens ”Tattoo” – och American Song Contest – med AleXas ”Wonderland”. Med kreativa musikfingrar i rakt nedstigande led från Kung Midas, där allt hon rör verkar bli till guld, är vi ödmjuka när vi tilldelar Moa Carlebecker vår utmärkelse i en annan ädelmetall: Stims Platinagitarr 2023.”

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons