Annons
Växjö

Centerpartiets besked: Vill få till hängavtal och släppa fram S, V och MP

Växjö • Publicerad 14 oktober 2022
Malin Lauber (S) och Andreas Olsson (C).
Malin Lauber (S) och Andreas Olsson (C).Foto: Smålandsposten

Förra veckan meddelade Centerpartiet i Växjö att partiet avbryter förhandlingarna med Alliansen och i stället vill inleda en dialog med Socialdemokraterna.

Under torsdagskvällen samlade Centerpartiet till medlemsmöte för att diskutera frågan om den politiska inriktningen efter valet. Medlemsmötet beslutade att partiet ska fortsätta samtal och inleda förhandlingar med Socialdemokraterna. För att släppa fram ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill Centerpartiet få politiskt inflytande med ett hängavtal mellan C och S.

Annons

– Jag är glad över det besked som Centerpartiets medlemmar har gett oss. Nu får vi en nystart i Växjö kommun, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i Växjö och fortsätter:

– Vi kommer jobba vidare på de diskussioner som vi haft. Centerpartiet kan komma att få ett visst inflytande och vissa platser i nämnder som de inte hade fått annars mot att de då släpper fram oss.

Vad får C för poster?

– Det kan jag inte gå in på just nu. Vi håller på att diskutera.

Du har pratat om att du vill bilda ett majoritetsstyre och att du jobbar för det. Hur känns det nu med ett minoritetsstyre i stället?

– Majoritetsstyre har varit en utgångspunkt för min del, men nu känner jag att vi ändå kan säkra ett styre. Jag respekterar den resan som Centerpartiet haft och de beslut de fattat.

Även Maria Garmer från Vänsterpartiet, som ska ha konstruktiva samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, gläds över Centerpartiets beskedet.

– Vi ser positivt på beskedet från Centerpartiet om att de vill ha samtal med Socialdemokraterna med syftet att utforma ett hängavtal och möjliggöra ett nytt styre i Växjö kommun. Vi kan med detta besked konstatera att Centerpartiet tar ansvar för att ett stabilt styre ska kunna ta form, det hedrar dem, säger hon.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna skrev i veckan ett öppet brev till sina centerpartistiska alliansvänner i Växjö kommun. Där stod representanterna bland annat att alliansdörren fortsatt står öppen. Nu meddelar Anna Tenje (M) att dörren står på glänt men att svängdörren är borttagen.

”Ingenting är klart förrän att det är klart. Det ska bli intressant att se hur förhandlingarna går kring det sakpolitiska innehållet. Dörren till Alliansen är fortfarande på glänt men svängdörren är borttagen”, skriver Anna Tenje (M) i ett meddelande till Smålandsposten efter Centerpartiets besked om förhandlingarna om hängavtal med Socialdemokraterna.

Annons

Under tisdagens kommunfullmäktige kommer Centerpartiet rösta för Socialdemokraternas kandidat till kommunfullmäktiges ordförande.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Lennart ErnstssonSkicka e-post
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons