Annons
Växjö

Chefsekonomen gästade Framtidsdagen: ”Vi ser polarisering och en ny världsordning”

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg gästade Växjö i samband med Framtidsdagen på Konserthuset. I det globala perspektivet ser hon en ny världsordning ta form med en tilltagande polarisering mellan västländerna och en allians bestående av Ryssland och Kina.
– Det här påverkar oss alla.
Växjö • Publicerad 5 april 2023
Vad som sker globalt påverkar oss också lokalt. Internationellt ser vi en ny världsordning ta form med ökad polarisering, konstaterar Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.
Vad som sker globalt påverkar oss också lokalt. Internationellt ser vi en ny världsordning ta form med ökad polarisering, konstaterar Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.Foto: David Färdigh

Det som sker globalt blir i förlängningen nationellt och kommer i slutändan påverka hushållen lokalt i Växjö, oavsett om det gäller ekonomi, sysselsättning eller säkerhet. Det var utgångspunkten när Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg redogjorde för världshandelns utveckling de senaste decennierna.

– Världshandeln tog fart på 1960-talet, främst tack vare införandet av containrar. I början dominerade Storbritannien, Frankrike, USA och Tyskland. Idag ser vi tre stora handelsaktörer, Europa med Tyskland i spetsen samt USA och ett växande Kina.

Annons

Trots klimatkris så spelar de fossila bränslena alltjämt en väldigt viktig roll i världshandeln, men handelsutbytet påverkas mycket av världspolitiken. Ett exempel är Venezuela som har några av världens största oljereserver men som på grund av sanktioner inte kunnat sälja till USA och därför politiskt närmat sig Ryssland.

– Men på grund av Rysslands agerande i Ukraina har USA delvis återupptagit oljehandeln med Venezuela och försöker slå in en kil i deras relation till Ryssland.

Att Europa för sin energiförsörjning gjorde sig beroende av en diktator – Rysslands Vladimir Putin – framstår i backspegeln som mindre smart konstaterar Alexandra. Nu har de europeiska länderna börjat frigöra sig från beroendet medan Ryssland istället försöker hitta nya marknader för sin naturgas.

– Den stora ekonomiska vinnaren är Kina som köper stora mängder rabatterad naturgas från Ryssland. Stora gasledningar byggs nu mellan Sibirien och Kina.

På den globala arenan sker en maktpositionering menar Alexandra. En tilltagande polarisering innebär formandet av en ny världsordning.

– Nya allianser bildas. Vi kan till exempel se hur Kina och Ryssland närmar sig varandra medan västmakterna sluter sig samman. Länder väljer sida. Sveriges Nato-ansökan kan ses som ett ställningstagande i den här världsordningen.

Det är också värt att påminna om att demokratin inte kan tas för given betonar Alexandra.

– Vi måste våga stå upp för de demokratiska värdena.

För klimatkrisen är det världspolitiska läget bekymmersamt. För att lösa klimatutmaningarna krävs nämligen global samordning, inte polarisering.

– Men förhoppningsvis kan företagen kan spela en viktig roll i omställningen. Till skillnad från stater behöver de inte ta hänsyn till landsgränser och försiktig diplomati.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons