Annons
Växjö

Chockhöjning på lanthandlarens elräkning – nu höjer kommunen ersättningen

Växjö • Publicerad 29 oktober 2022
Roger Nilsson som driver Matöppet-butiken "Macken" i Gemla.
Roger Nilsson som driver Matöppet-butiken "Macken" i Gemla.Foto: Lennart Ernstsson

Växjö kommun planerar att höjer det så kallade hemsändningsbidraget till lanthandlarna.

Enligt förslaget till politikerna höjs det från dagens 150 kronor till 200 kronor per hemkörning av varor till kunderna.“

Annons

Mot bakgrund av ökade drivmedelspriser för hemsändning med bil anses höjningen motiverad”, skriver kommunens handläggare.

Kommunen har sedan 2019 avtal med fyra lanthandlare om hemkörning av varor till kunder som av olika anledningar inte kan handla själva. Stödet administreras av kommunen och Region Kronoberg. Under 2021 betalade kommunen ut drygt 340 000 kronor i stöd till lanthandlarna. Regionen stod för halva kostnaden. En av handlarna, Roger Nilsson som driver Matöppet-butiken i Gemla, har tidigare vänt sig till kommunen men en förfrågan om höjt bidrag på grund av ökade kostnader.

– Det är en viktig del i pusslet. Att driva en lanthandel på landsbygden är verkligen att spela på hela klaviaturen och det är en viktig del i det hela. Många bäckar små så att säga, sa han i en intervju i Smålandsposten.

För honom är höjningen ett välkommet besked.

– Det är fantastiskt att de lyssnar och vill stötta landsbygden. Det är så jag ser det och jag är jättetacksam, säger han.

Här saknas innehåll

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons