Annons
Växjö

Cyberattack mot Linnéuniversitetet: ”En välorganiserad IT-attack”

Svenska myndigheter blev under lördagen utsatta för en eller flera cyberattacker vilket även drabbade Linnéuniversitetets hemsida lnu.se.
– Omfattningen är oklar men det pågår ett intensivt arbete över hela Myndighetssverige just nu. Attacken är välorganiserad, säger IT-chef Peter Bergehamn.
Växjö • Publicerad 11 februari 2023
Linnéuniversitetets IT-chef Peter Bergehamn och hans kollegor arbetade under lördagen intensivt för att stoppa cyberattacken mot lnu.se.
Linnéuniversitetets IT-chef Peter Bergehamn och hans kollegor arbetade under lördagen intensivt för att stoppa cyberattacken mot lnu.se.Foto: Linnéuniversitetet

Under fredagseftermiddagen inleddes IT-attacken mot svenska myndigheter. Enligt Peter Bergehamn inleddes attacken mot hälso- och sjukvården. På lördagsförmiddagen larmade universitetets system om att allt inte stod rätt till. Sidan låg nere. Vid 16-tiden på lördagen låg sajten fortsatt nere till och från.

– Vår IT-krisledning sammankallades och vi arbetar med felsökning och åtgärder tillsammans med andra aktörer, säger Peter Bergehamn som inte vill gå in på några detaljer.

Annons

– Det är andra inom högskole- och IT-sektorn vi samarbetar med.

Peter Bergehamn vågar inte säga hur lång tid det dröjer innan problemen har lösts.

– Vi och andra myndigheter jobbar intensivt. Det pågår en ständig kamp mellan dem som vill förstöra och dem som vill bevara. Just nu pratar du med en som vill bevara. Vi försöker försvara oss mot angriparen.

Hur allvarlig är helgens attack?

– Utifrån Linnéuniversitetets perspektiv är det besvärande. Just nu inte allvarlig.

Vad är skillnaden mellan besvärlig och allvarlig?

– Just nu är lnu.se drabbat men många av våra andra system är uppe och fungerar. Det är betydligt värre för samhället när hälso- och sjukvården drabbas.

Vem, vad eller vilka kan tänkas ligga bakom attacken?

– Det vill, kan eller vågar jag inte svar på. Du kan nog göra lite efterforskningar så hittar du det, säger Peter Bergehamn.

Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Jonas Engman

Att attacken sker en helg gör mindre skada mot universitetet än om attacken skett en vardag menar IT-chefen. Han har haft chefsjobbet på universitetet i ett år, men har många års erfarenhet som IT-chef på andra arbetsplatser. Även där har Peter Bergehamn varit med om cyberattacker.

Annons

– Skillnaden nu är att attacken är välorganiserad.

Peter Bergehamn vill inte gå in på några detaljer.

– Jag ska se till att informationen inte kommer angriparna till gagn. Det är den balansgång jag sitter med. Den balansgången är viktig för dig som medborgare också, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill inte heller gå in på några detaljer kring attacken mot Linnéuniversitetet.

– Vi är medvetna om att det har varit incidenter under dagen men vi kan inte kommentera pågående incidenter, säger pressekreteraren på MSB Elin Bohman.

Hilda FrankkiSkicka e-post
Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons