Annons
Växjö

Då börjar nya moskén i Växjö byggas

Växjö • Publicerad 17 maj 2023
Illustration på nya moskén och en planerad förskola i Växjö.
Illustration på nya moskén och en planerad förskola i Växjö.Foto: Stiftelsen Växjö Muslimer

I flera år har Stiftelsen Växjö Muslimer haft planer på att bygga en ny moské med en modernt anpassad minaret. Moskén ska innehålla en stor bönehall, samlingslokaler, föreläsningssalar, medierum och pentry.

Nu, den 23 maj, tas det första spadtaget för moskén på Försommarvägen i Araby. Moskén byggs framför den nuvarande moskébaracken.

Annons

Bygget beräknas kosta ungefär 30 miljoner kronor. Stiftelsen Växjö Muslimer har fått in runt tretton miljoner kronor från muslimer i Kronobergs län. Resterande miljoner, runt 17 till antalet, ska samlas in under de kommande åren. Moskén kommer att byggas i sju olika etapper och hittills har pengar samlats in för att täcka tre av etapperna.

Nya moskén i Växjö.
Nya moskén i Växjö.Foto: Stiftelsen Växjö Muslimer

Moskén ska byggas i två våningar där en våning är 1000 kvadratmeter och den andra 600 kvadratmeter. Moskén ska ge plats åt 1000 män och 400 kvinnor samtidigt.

Stiftelsen Växjö Muslimers förhoppning är att moskén ska vara klar någon gång i slutet av 2024.

Växjö Islamiska Center grundades som en ideell förening i september 1988. 2001 bildades Stiftelsen Växjö Muslimer och året efter grundades Växjö Islamiska Skola med 250 barn och sedan 2008 finns också en förskola med 200 barn.

Växjös nya moské.
Växjös nya moské.Foto: Stiftelsen Växjö Muslimer

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons