Annons
Växjö

Då flyger Jas-planens julgran in över Kronoberg och Växjö

På tisdag är det dags för försvarets årliga jultradition, när Jas-plan från Blekinge flyger i formationen av en julgran över södra Sverige.
Kronoberg • Publicerad 2 december 2022

Här saknas innehåll

Försvarsmaktens julgransflygning, där Jas-plan från Blekinge Flygflottilj visar upp sig när man flyger över en stor mängd orter i södra Sverige, har de senaste åren blivit en tradition i början av december.

Årets julgransflygning ska genomföras på tisdag i nästa vecka.

Annons

Men det gäller att stridspiloterna har tur med vädret. År 2020 fick flygningen över Kronoberg ställas in med kort varsel på grund av grått väder och dålig sikt.

– Vi har inte någon reservdag. Vi vill såklart ha bra väder så att vi kan genomföra flygningen och att den även syns. Flygsäkerhet är A och O. Även om det är planerat en rutt så kan väderförhållanden ändras i ett sent skede. Kan vi inte genomföra en flygning på ett säkert sätt genomförs den inte, säger F17:s kommunikationschef Helene Nyberg till BLT.

Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande att Jas-planen på tisdag flyger från Halmstad klockan tio i tre på eftermiddagen och de beräknas dåna in över Alvesta klockan 15.02. Två minuter senare (klockan 15.04) flyger man över Växjö och 15.15 väntas planen nå Kalmar.

Jas-planens rutt på tisdag. Illustration: Försvarsmakten
Jas-planens rutt på tisdag. Illustration: Försvarsmakten

”Observera att tiderna är cirkatider och rutten kan komma att ändras med anledning av lokala väderförhållanden. Flygsäkerhet har alltid högsta prioritet. Vid låg molnbas/dåligt väder går det dessutom inte att se formationen från marken. Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället”, skriver försvaret vidare i pressmeddelandet.

Fem fakta om flygningen

• Fokus på avståndet: I sida är det cirka 10 meter mellan planen

• Marschtakt: Hastigheten är 500 kilometer i timmen

• I luften: Över orter flyger planen på cirka 300-400 meters höjd

• Leder vägen: Den som har tätpositionen ansvarar för att Julgranen navigerar rätt

• Bra väder: Då ska det vara 5 kilometer fri sikt. Och 600 meter mellan molnen och marken

Källa: Blekinge flygflottilj, F17

Arkivfoto
ArkivfotoFoto: Tommy Svensson
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons