Annons
Växjö

Då når Växjö kommun 100 000 invånare

Växjö • Publicerad 7 april 2022
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Enligt Växjö kommuns nya befolkningsprognos förväntas befolkningen i kommunen öka med cirka 1 300 personer per år de kommande fyra åren. Det innebär att kommunen i slutet av år 2024 eller början av år 2025 skulle nå 100 000 invånare.

– Det är väldigt glädjande att Växjö kommun fortsätter växa och att vi snart är 100 000. Samtidigt ställer befolkningsökningen höga krav på oss som kommun då det är av stor vikt att tillväxten och jobben växer i samma eller snabbare takt. Vi ska växa hållbart och arbeta långsiktigt med planering av exempelvis skola, äldreomsorg och andra verksamheter, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Den spådda ökningen beror främst på att antalet inflyttade (6 000) till kommunen förväntas vara fler än antalet utflyttade (5 000) de närmaste fyra åren. I befolkningsprognosen beräknas också att antalet nyfödda (1 200) kommer att vara högre än antalet avlidna (800) de här fyra åren.

Växjö kommun poängterar att det fortfarande finns en relativt stor osäkerhet i prognosen, då effekterna av coronapandemin till viss del lever kvar. Kriget i Ukraina och osäkerheten kring hur flyktingströmmarna utvecklas, är en annan faktor.

Växjö kommun är Sveriges 21:a största kommun befolkningsmässigt med 95 995 invånare.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons