Annons
Växjö

Då stänger Kronobergs slottsruin

Växjö • Publicerad 2 december 2022
Kronobergs slottsruin stängs från och med årsskiftet. det har statliga ägaren Statens fastighetsverk bestämt. Ruinen är inte säker att vara i och det saknas pengar att åtgärda bristerna, enligt myndigheten.Foto: Calle Rydqvist

Kronobergs slottsruin stängs för besökare från och med årsskiftet. Slottsruinen är i mycket dåligt skick och fastighetsägaren Statens fastighetsverk, SFV, kan inte garantera säkerheten.

– Tyvärr är slottsruinen i mycket dåligt skick och inte säker att vara i. Vi har tillskjutit extra pengar för att hålla ruinen öppen under 2022 men från och med den 1 januari 2023 måste ruinen stänga eftersom vi inte längre kan garantera säkerheten, säger Maria Uggla, pressekreterare på SFV, till Smålandsposten.

Det saknas pengar för att åtgärda bristerna. Den beräknade kostnaden för att fixa problemen är minst 40 miljoner kronor.

Växjö kommun har erbjudit sig att bidra med tio miljoner kronor, men resurserna inte är tillräckliga för renoveringen som krävs.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons