Annons
Växjö

Då väntas byggnationen av nya trafikplats Fagrabäck börja

Växjö • Publicerad 2 september 2023
På visionsbilden för nya Trafikplats Fagrabäck ses de tre planerade rondellerna. Till höger på bilden ses Högstorp och till vänster Fagrabäckskolan. Illustration från Trafikverket.
På visionsbilden för nya Trafikplats Fagrabäck ses de tre planerade rondellerna. Till höger på bilden ses Högstorp och till vänster Fagrabäckskolan. Illustration från Trafikverket.

I början av nästa år väntas Växjö kommun och Trafikverket påbörja byggnationen av den nya trafikplatsen vid Fagrabäck och en ombyggnation av Österleden.

– Det känns bra att vi snart kan påbörja byggnationen som vi planerat för i flera år och som är en förutsättning för stadens och kommunens utbyggnad. Den nya trafikplatsen kommer att innebära en förenkling av Växjöbornas vardag då den ökar tillgängligheten och förbättrar trafiksäkerheten, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef Växjö kommun.

Annons

Trafikverket ansvarar för byggnationen av trafikplats och får tillgång till marken från den 1 oktober. Byggnationen väntas påbörjas under inledningen av 2024 och beräknas ta drygt två år.

Enligt Växjö kommun och Trafikverket byggs den nya trafikplatsen för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för alla trafikslag som reser till, från och genom Växjö. Trafiken från väg 25 och 27 kommer att skiljas från lokaltrafiken och körfälten på Österleden ska separeras med mitträcken.

– Vi har jobbat för att skapa förutsättningar så att byggnationen ska kunna genomföras så smidigt och säkert som möjligt. Vi som bygger ser nu fram emot entreprenadstart och ombyggnad av trafikplatsen som vi ser kommer medföra en positiv förändring i trafikmiljön för dem som bor och verkar runt omkring området, säger Magne Holm, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket kommer att sätta upp viltstängsel och bullerskydd mot befintliga bostäder när den nya vägen är klar.

För att byggnationen ska kunna dra igång har avverkning av träd i en del av Fyllerydsskogen inletts, vilket har mötts starkt motstånd. Läs mer nedan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons