Annons
Växjö

Då vill Region Kronoberg bli hyroberoende av sjuksköterskor

Till hösten räknar Region Kronoberg med att halvera antalet inhyrda sjuksköterskor och redan nästa år vill de vara hyroberoende av sjuksköterskor.
Kronoberg • Publicerad 12 juli 2023
Hälso- och sjukvårdsordförande i Region Kronoberg är övertygad om att de kommer bryta trenden med hög närvaro av hyrsjuksköterskor.
Hälso- och sjukvårdsordförande i Region Kronoberg är övertygad om att de kommer bryta trenden med hög närvaro av hyrsjuksköterskor.Foto: Elvedin Basic

Från och med 1 oktober ska Region Kronoberg halvera antalet hyrsjuksköterskor och från och med 1 februari 2024 ska de vara helt oberoende av inhyrda sjuksköterskor.

Anledningen är att hyrsjuksköterskor ökat med 40 procent sedan 2019 och de står för en betydande del av regionens kostnader. Prognosen för Region Kronobergs totala kostnad för hyrpersonal 2023 står just nu på drygt 220 miljoner kronor.

Annons

– Det är en väldigt väldigt hög kostnad som vi hellre vill lägga på våra egna medarbetare, säger Ida Eriksson (M) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Här saknas innehåll

För att lyckas med att bli hyroberoende har Region Kronoberg gått ihop med samtliga regioner i södra Sverige. På samma sätt vill de minska andelen hyrsjuksköterskor till hösten.

– Det viktiga är att vi gör detta tillsammans med övriga regioner, att medarbetarna själva tycker att vi ska vara hyroberoende och att vi möter den här utmaningen med åtgärder som ger riktiga resultat.

Moderaten Ida Eriksson blev ny hälso- och sjukvårdsordförande när Alliansen vann i regionvalet 2022.
Moderaten Ida Eriksson blev ny hälso- och sjukvårdsordförande när Alliansen vann i regionvalet 2022.Foto: Elvedin Basic

Region Kronoberg har infört en plan med flera åtgärder för att klara sin målsättning.

De ska höja nattindex för anställda som varvar dag- och nattarbete. Det ska utredas om att byta tid mot pengar.

Ett engångsbelopp på 10 000 till 20 000 kronor kommer betalas ut till de sjuksköterskor som den 20 november 2023 har en tillsvidareanställning inom Region Kronoberg och väljer att stanna på samma klinik under minst 24 månader.

– Vi vill att medarbetarna ska stanna hos oss. Vi har också en resursenhet som jobbar mot flera kliniker och den vill vill stärka upp genom att locka hit hyrpersonal från hyrbolagen till oss istället, säger Ida Eriksson som nämner att samtliga verksamhetschefer också ska ta fram en handlingsplan på hur de ska möta arbetet med att bli hyroberoende.

– Jag är ute väldigt mycket i verksamheterna och möter många som är positiva till detta arbetet. Jag tror att det är en nyckel till att vi ska lyckas med detta.

Har ni tillräckligt med sjuksköterskor för att bli hyroberoende?

– Det är något som vi behöver se till att bli. Det ser olika ut vecka till vecka och beroende på vilken klinik. Vi har enheter som inte har hyrpersonal och enheter som stora utmaningar med mycket hyrpersonal, säger Ida Eriksson.

Annons

Kommer ni lyckas med att anställa tillräckligt många sjuksköterskor för att lyckas bli oberoende?

– Jag är övertygad om att vi måste göra den här processen och jag tror vi kommer lyckas.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons